Japonská centrálna banka nestanovila pre stimuly časový rámec

NETKY.SK • 28 Október 2014, 08:59 • 2 min
Japonská centrálna banka nestanovila pre stimuly časový rámec

TOKIO - V súvislosti s monetárnymi stimulmi japonskej centrálnej banky (BOJ) neexistujú žiadne vopred stanovené termíny.

slovakia

left justify in out

V utorok to povedal šéf BOJ Haruhiko Kuroda. Je to signál, že dvojročný rámec pre dosiahnutie inflačných cieľov nie je nemenný. "Celý čas hovorím, že naším cieľom je dosiahnuť dvojpercentný inflačný cieľ v najkratšom možnom čase s tým, že myslíme dvojročný časový horizont,“ povedal Kuroda. "Ak cenový vývoj nenaplní naše prognózy vzhľadom na isté riziká, nebudeme váhať s úpravou politiky, ak to bude nevyhnutné pre dosiahnutie inflačného cieľa,“ povedal Kuroda.

 

Šéf BOJ zároveň poznamenal, že odloženie druhého zvýšenia sadzby dane z predaja v krajine by mohlo poškodiť dôveru trhov v to, že Japonsko je schopné dať do poriadku svoje financie. Podľa Kurodu by odloženie zvýšenia sadzby dane z predaja viedlo k turbulenciám na trhu. "Ak by sa to stalo, bolo by pre politikov ťažké zareagovať. Pravdepodobnosť, že sa to stane je nízka, je to však riziko,“ povedal Kuroda. Japonský premiér Šinzo Abe avizoval, že o prípadnom zvýšení sadzby dane z predaja sa rozhodne do konca roka. Sadzba dane z predaja v krajine by tak v budúcom roku mohla stúpnuť z 8 % na 10 %. Prvé zvýšenie dane z predaja v Japonsku sa uskutočnilo v apríli tohto roku. Vtedy sadzba stúpla z 5 % na 8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies