Japonská armáda inštaluje rakety na tichomorské ostrovy

NETKY.SK • 7 November 2013, 18:23 • 2 min
Japonská armáda inštaluje rakety na tichomorské ostrovy

TOKIO - Japonská armáda počas prebiehajúcich vojenských cvičení v Tichom oceáne nainštalovala na dva zo svojich ostrovov raketové systémy. Arzenál umiestili na jeden z ostrovov v súostroví Mijako a na hlavnom ostrove Okinawy, kam by štyri ďalšie rakety mali prísť vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Japonská armáda potvrdila, že v prípade Mijaka ide o prvý prípad inštalácie takýchto systémov. Tie však aktuálne nie sú funkčné. Tieto informácie v kombinácii s prebiehajúcimi 18-dňovými manévrami za účasti 34-tisíc vojakov a 360 lietadiel znervózňujú najmä Čínu, s ktorou majú Japonci dlhodobo napäté vzťahy. Tokio popiera, že by iniciatívy boli namierené proti konkrétnej krajine, čínske štátne médiá si však myslia opak. Úžina medzi Mijakom a Okinawou totiž predstavuje jeden z mála priamych vstupov do oceánu.

Vzťahy medzi Pekingom a Tokiom sú zhoršené najmä pre spor o ostrovy vo Východočínskom mori známe v Japonsku ako Senkaku. Japonská vláda chce v tejto otázke presadzovať tvrdší prístup a Šinzó Abe sa ako prvý japonský premiér za posledných 11 rokov rozhodol zvýšiť rozpočet armády krajiny, ktorá sa po druhej svetovej vojne deklaruje ako pacifistická.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies