Japonci z Fukušimy sa na Slovensko prišli vzdelať v oblasti jadrových zariadení

NETKY.SK • 24 Október 2016, 15:22 • 2 min
Japonci z Fukušimy sa na Slovensko prišli vzdelať v oblasti jadrových zariadení

Bratislava 24. októbra (TASR) - Japonci z oblasti japonskej Fukušimy pricestovali na Slovensko, aby získali teoretické aj praktické skúsenosti v oblasti vyraďovania jadrových elektrární (JE) a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi. Informovala o tom dnes hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Miriam Žiaková.

slovakia

left justify in out

"Päťčlenná japonská delegácia z oblasti Fukušimy v sprievode zástupcov MAAE (Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu) a Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR navštívila jadrové zariadenia spoločnosti JAVYS, s cieľom získania teoretických aj praktických skúseností z oblasti vyraďovania jadrových elektrární a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi," spresnila.

 

Zdôraznila, že Slovensko patrí na medzinárodnom poli ku krajinám s rozsiahlymi, dlhoročnými a profesionálnymi skúsenosťami v danej oblasti, pretože muselo v rámci predvstupových rokovaní o členstve v EÚ pristúpiť k odstaveniu a následnému vyradeniu JE V1, ako aj so skúsenosťami v oblasti vyraďovania JE A1.

 

"V Japonsku, v oblasti Fukušimy po havárii atómovej elektrárne v rámci odstraňovania následkov v súčasnosti riešia vypracovanie a vybudovanie efektívneho systému nakladania s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom z tejto oblasti. Preto sa inšpirujú v krajinách, ktoré takéto skúsenosti s nakladaním s rádioaktívnymi materiálmi už majú," priblížila hovorkyňa.

 

Japonci si preto podľa Žiakovej v rámci návštevy Slovenska prezreli Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov, kde sa ukladajú nízko a veľmi nízko aktívne rádioaktívne odpady, ale aj rôzne typy technologických liniek pre nakladanie s rádioaktívnym odpadom v lokalite Jaslovské Bohunice.

 

"Zaujímali sa napríklad o technológie vysokotlakového lisovania a spaľovania, ale tiež o oblasť charakterizácie rádioaktívneho odpadu, laboratórnych testov a kontrolných mechanizmov, ako aj o aplikáciu platnej národnej a medzinárodnej legislatívy v danej oblasti. Vysokú profesionalitu Slovenska v tejto oblasti pozitívne ohodnotili aj zástupcovia MAAE," dodala Žiaková.

 

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie JE A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona