Japonci vyvinuli sklo, ktoré má byť pevné ako železo

NETKY.SK • 4 November 2015, 13:10 • 2 min
Japonci vyvinuli sklo, ktoré má byť pevné ako železo

TOKIO - Japonskí vedci vyvinuli špeciálne sklo, ktoré sa pevnosťou blíži oceli. Nový materiál, vytvorený tímom výskumníkov z Univerzity v Tokiu a japonského Inštitútu pre výskum synchrotrónového žiarenia, má výrazne vyšší podiel oxidu hlinitého ako bežné sklá. Vedci svoj objav predstavili v magazíne Scientific Reports.

slovakia

left justify in out

Nový typ materiálu patrí do kategórie známej ako oxidové sklo, ktorého hlavnou zložkou je oxid kremičitý.

 

Spomínaný oxid hlinitý sa síce na zaručenie pevnosti v týchto typoch skiel používal aj doteraz, akékoľvek snahy o zvýšenie jeho podielu však skončili neúspechom. Japonskí vedci preto použili kyslík, s pomocou ktorého jednotlivé zložky vytlačili do vzduchu a následne ich laserom roztopili. Výsledná hmota bola bezfarebná, priehľadná a extrémne pevná.

 

Oxid hlinitý pritom tvoril až 50 percent jej celkového obsahu. Podľa modulu pružnosti v ťahu, ktorý charakterizuje správanie sa materiálu zaťaženého ťahovým napätím, mal nový materiál hodnotu porovnateľnú s oceľou.

 

"V krátkej dobe zavedieme masovú výrobu tohto materiálu," prezradil Atsunobu Masuno z Univerzity v Tokiu. "Výrobnú techniku by sme mohli predávať do piatich rokov," dodal. Nový materiál by sa v budúcnosti mohol využívať v oknách budov či áut, ale aj ako displej mobilných telefónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies