Japonci si pripomenuli 5 mesiacov od ničivého zemetrasenia a cunami z 11. marca

NETKY.SK • 11 August 2011, 11:29 • 2 min
Japonci si pripomenuli 5 mesiacov od ničivého zemetrasenia a cunami z 11. marca

Japonci si pripomenuli 5 mesiacov od ničivého zemetrasenia a cunami z 11. marca

slovakia

left justify in out

img

Japonsko si dnes pripomenulo päť mesiacov od obrovského zemetrasenia a prívalových vĺn cunami z 11. marca a mnoho ľudí spomínalo na tých, čo pri katastrofe zahynuli.
      Obyvatelia v zničených mestách a dedinách na severovýchode Japonska sa zastavili a so sklonenými hlavami a zopnutými rukami venovali myšlienky smutnej udalosti.
      Úrady potvrdili takmer 15.700 mŕtvych, polícia však pokračuje v pátraní po vyše 4700 ďalších ľudí, ktorí sú ešte nezvestní. Informovala o tom agentúra DPA.
      Po celej krajine, jej 47 prefektúrach, je stále roztrúsených celkovo 87.063 osôb, evakuovaných z domovov. Oznámila to vláda a dodala, že údaje sú z 28. júla. Z počtu evakuovaných je 12.903 ľudí stále v dočasných núdzových útočiskách, napríklad v školách a obecných strediskách.
      Miestne samosprávy a vláda vkladajú viac úsilia do výstavby, a tak mnoho takýchto útočísk už zatvorili a ľudí z nich presťahovali dočasne do novopostavených objektov.
      Niekoľko minút po veľkom zemetrasení z 11. marca nasledovali vlny cunami a táto dvojitá katastrofa vyvolala krízu v jadrovej elektrárni Fukušima-I. Išlo o najhoršiu jadrovú nehodu od ukrajinského Černobyľu v roku 1986.
      Jadrovú elektráreň Fukušima-I poškodili explózie a požiare, keď zlyhal jej chladiaci systém, a odvtedy do okolia prenikali rádioaktívne látky.
      Oblasť museli opustiť desaťtisíce ľudí. Vláda a spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), prevádzkujúca jadrovú elektráreň, bojujú zo všetkých síl, aby dostali elektráreň pod kontrolu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies