Japonci sa zahrávajú s ohňom! Spustili reaktor, ktorý bol mimo prevádzky 10 rokov

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 19:54 • 2 min
Japonci sa zahrávajú s ohňom! Spustili reaktor, ktorý bol mimo prevádzky 10 rokov

TOKIO - Viac ako 40-ročný jadrový reaktor v centrálnej časti Japonska, na ktorom v minulosti došlo k nehode, opäť obnovil svoju prevádzku.

slovakia

left justify in out

Po jadrovej katastrofe spred 10 rokov vo Fukušime ho odstavili, no keďže Japonsko sa usiluje o naplnenie cieľov týkajúcich sa znižovania emisií uhlíka, znova ho uviedli do aktívneho režimu.

 

img

 

Japonsko sa rozhodlo vypustiť vodu z jadrovej elektrárne Fukušima 1 do oceánu

 

FUKUŠIMA: Čo stálo za jadrovou katastrofou, a ako to dnes v oblasti okolo elektrárne vyzerá?

 

Obyvatelia sa boja 
Spomenutý reaktor v prefektúre Fukui prvýkrát spustili v roku 1976 a patrí k najstarším v Japonsku. Niektorí obyvatelia dotknutej prefektúry a priľahlých oblastí pre obavy zo starnúceho reaktora požiadali súd v Osake, aby zakázal jeho prevádzku.

Na reaktore sa v roku 2004 stala smrteľná nehoda, keď horúca voda a para unikajúca z prasknutého potrubia pripravili o život päť pracovníkov elektrárne a ďalších šesť zranili.

Japonský premiér Jošihide Suga sa vlani v októbri zaviazal, že Japonsko dosiahne uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Nedávno deklaroval, že "krajina vychádzajúceho slnka" do roku 2030 zníži úroveň emisií uhlíka z roku 2013 o 46 %.

 

img


Keďže naplnenie uhlíkovej neutrality bude v Japonsku veľmi náročná misia, pravdepodobne opäť uvedú do prevádzky aj ďalšie odstavené jadrové elektrárne a možno postavia aj nové reaktory.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies