Japonci sa boja možného chemického útoku Severnej Kórei, masovo nakupujú protiatómové kryty

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 14:52 • 2 min
Japonci sa boja možného chemického útoku Severnej Kórei, masovo nakupujú protiatómové kryty

TOKIO – V Japonsku rapídne stúpol dopyt po protiatómových krytoch a časticiach, ktoré zabraňujú šíreniu radiácie.

slovakia

left justify in out

Niektoré spoločnosti nahlásili až desaťnásobný nárast dopytu po tomto obrannom mechanizme. Japonsko má obavy, kvôli skúškam severokórejských rakiet, ktoré minulý mesiac dopadli neďaleko pobrežia Japonska. Zhruba 300 až 350 kilometrov od severojaponskej prefektúry Akita. Firma, ktorá konštruuje atómové kryty prijala len za tento mesiac viac ako osem objednávok, zvyčajne ich nie je viac ako šesť ročne.

 

Švajčiarska firma do Japonska predala 50 čističiek vzduchu, ktoré budú slúžiť na ochranu pred rádioaktívnymi látkami a jedovatými plynmi. Takéto zariadenie je postačujúce maximálne pre 13 ľudí, montuje sa do rodinných domov, stojí približne 14 500 eur.

 

Obavy z útoku jedovatým plynom vyjadrila tento mesiac japonská vláda na čele s premiérom Šinzó Abe, ktorá vyzvala miestne samosprávy k zorganizovaniu evakuačného cvičenia. Táto výzva priamo od najvyšších predstaviteľov krajiny obyvateľstvo veľmi znepokojila a na základe týchto faktov si začali japonskí obyvatelia zabezpečovať vlastné obydlia.

 

"Niektoré z objednávok sú od menších spoločností, ktoré chcú chrániť svojich zamestnancov, ďalšie od jednotlivých rodín,"uvádza Oribe. "Atómový kryt pre 13 osôb stojí 25 miliónov jenov (214 000 eur) a jeho stavba trvá štyri mesiace," dodáva.

 

Kryty, ktoré spoločnosť buduje, sú vlastne zosilnené a vzduchotesné pivnice s čističkou vzduchu. Podzemná miestnosť by mala ustáť výbuch atómovej bomby o sile tej zvrhnutej na Hirošimu vo vzdialenosti 660 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona