Japonci sa boja: Na Tokio smeruje najsilnejší tajfún za posledných desať rokov

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:37 • 2 min
Japonci sa boja: Na Tokio smeruje najsilnejší tajfún za posledných desať rokov

TOKIO - Silný tajfún sa blíži k Japonsku, kde si už vyžiadal zrušenie stoviek letov, zastavenie rýchlovlakov i výroby v priemyselných podnikoch. Podľa doterajšieho kurzu smeruje priamo na Tokio, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tajfún Wipha, v poradí 26. v tomto roku, by mal priniesť silný vietor a dažde nad východné Japonsko počas dnešného dňa, prechod nad pevninu meteorológovia očakávajú v stredu v čase okolo raňajšej dopravnej špičky. Pôjde o najsilnejší tajfún, aký zasiahne Tokio a jeho okolie za desať rokov. V metropolitnej oblasti žije vyše 30 miliónov ľudí.

Centrum tajfúnu sa podvečer japonského času nachádzalo 860 kilometrov juhozápadne od Tokia. Wipha počas posunu smerom na sever nad morom zoslabla, avšak stále ju sprevádzal vietor s rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu a nárazmi do rýchlosti 194 km/h, oznámila  Japonská meteorologická agentúra (JMA).

Agentúra vydala pre Tokio varovanie pred silným dažďom, záplavami a víchrom. Obyvateľom odporučila, aby boli pripravení na rýchle opustenie domovov, a aby sa vyhli nepotrebnému cestovaniu. Hovorca JMA uviedol, že tajfún Wipha je "udalosťou, ktorá príde raz za desaťročie" a najsilnejšou tropickou cyklónou pri východnom Japonsku od októbra 2004. Vtedajšia si vyžiadala takmer 100 obetí na životoch a niekoľkomiliardové škody.

Letecká spoločnosť Japan Airlines zrušila 183 domácich letov na dnes a stredu, prevažne z tokijského letiska Haneda. Spoločnosť All Nippon Airways oznámila zrušenie 210 letov vrátane troch medzinárodných. Opatrenia sa dotknú celkovo 60.850 pasažierov.

Železničná spoločnosť East Japan Railway zastavila 31 rýchlovlakov na tratiach smerujúcich na sever a západ od Tokia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies