Japonci pestujú šalát v halách mimo dosah slnka a pôdy, o zeleninu sa starajú počítače

NETKY.SK • 9 Október 2015, 17:09 • 2 min
Japonci pestujú šalát v halách mimo dosah slnka a pôdy, o zeleninu sa starajú počítače

TOKIO – Pestovanie plodín v umelých podmienkach je v Japonsku pomerne bežné. Japonská firma Spread buduje prevádzku na pestovanie šalátu, v ktorej nie je slnko ani pôda. Šalátové hlavy rastú vo veľkých halách, a starajú sa o ne počítače a roboti, informuje portál modernfarmer.com.

slovakia

left justify in out

Zelenina vyrastá v prísne strážených podmienkach, v špeciálnych výživných roztokoch, pod umelým svetlom a s presne regulovanou teplotou. Roboti vysejú osivo, dokážu manipulovať so sadenicami počas rastovej fázy, zbierať zrelú úrodu a nakoniec ju i zabaliť. Japonskí vývojári však na zdokonalení robotov a počítačových programoch stále pracujú.

 

Halové farmy ekonomicky podporuje i vláda. Tento spôsob výroby je šetrný k pôde a eliminuje znečisťovanie životného prostredia. Výhodou je i jeho nezávislosť od podnebných podmienok a priazne počasia, nakoľko Japonsko často bičujú tajfúny a trápia zemetrasenia. Šalát z umelej továrne nie je drahý, stojí takmer rovnako ako jeho odrody zo záhrad, polí, skleníkov. Japonskí farmári si rýchlo obľúbili rýchle tempo rastu svoje úrody a schopnosť kontrolovať kvalitu zeleniny. Šalát z hál má mať dokonca osem až desať krát viac beta-karoténu a dvakrát viac vitamínu C, vápniku i horčíku než šalát pestovaný vo vonkajších podmienkach.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies