Japonci našli vzácne zeminy na dne Tichého oceánu

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 13:04 • 2 min
Japonci našli vzácne zeminy na dne Tichého oceánu

Japonci našli vzácne zeminy na dne Tichého oceánu

slovakia

left justify in out

img

Japonskí výskumníci uvádzajú, že našli obrovské ložiská vzácnych zemín, ktoré sa používajú v technologicky vyspelých zariadeniach.
      Podľa geológov sa na dne Tichého oceánu nachádza tohto vzácneho materiálu 80 až 100 miliárd ton. V súčasnosti podiel Číny na svetovej produkcii vzácnych zemín dosahuje 97 %.
      Americký Geological Survey odhaduje, že známe svetové zásoby zemín dosahujú asi 110 miliónov ton. Nachádzajú sa najmä v Číne, Rusku, v ďalších štátoch bývalého Sovietskeho zväzu a v USA.
      Analytici uviedli, že sa postavenie Číny radikálne zmení v prípade, ak sa ukáže, že sa ťažba vzácnych zemín z dna oceánu vyplatí.
      Japonský tím pod vedením profesora Tokijskej univerzity Jasuhira Kata našiel vzácne zeminy v morskom bahne v 78 lokalitách. Kato uviedol, že zeminy obsahujú veľké množstvo vzácnych kovov. Štvorcový kilometer je údajne taký výdatný, že materiál v ňom by pokryl 20 % ročného globálneho dopytu po vzácnych prvkoch. Nachádzajú sa 3500 až 6000 metrov pod hladinou.
      Ložiská zemín sa nachádzajú v medzinárodných vodách na východ a západ od Havaja a na východ o Tahiti vo Francúzskej Polynézii.
      Banská spoločnosť Nautilus, kótovaná na burze, už získala licenciu na ťažbu vzácnych zemín z morského dna v okolí Papuy Novej Guiney.
      Ťažba surovín znepokojila ochrancov životného prostredia. Obávajú sa, že banská činnosť v moriach naruší ich ekosystémy.
Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies