Janukovyč: Ukrajinu ovládli zločinci

NETKY.SK • 28 Február 2014, 15:22 • 2 min
Janukovyč: Ukrajinu ovládli zločinci

MOSKVA - Parlamentom zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na piatkovej tlačovej konferencii v Rusku vyhlásil, že za vzniknutú situáciu v Kyjeve môžu ozbrojenci, ktorí ilegálne zvrhli vládu pod hrozbou násilia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Svoj podiel viny podľa neho nesie aj "nezodpovedný prístup" Západu k protivládnym nepokojom v Kyjeve. Výsledkom následného nedodržania dosiahnutej dohody s opozíciou bolo zaplavenie Kyjeva ozbrojencami, korí sú podľa neho známi aj za hranicami krajiny. Dôsledkom je chaos, bezprávie a teror a zvrhnutie vlády. Janukovyč v tejto súvislosti podotkol, že parlament nie je legitímny, keďže pracuje pod nátlakom radikálov. Na máj vyhlásené voľby rovnako odmietol uznať ako zákonné a neplánuje sa na nich zúčastniť.

Na otázku, či sa za niečo hanbí, odpovedal, že sa ospravedlňuje ľudu a veteránom, za to, čo sa stalo, a že nemal dostatok sily na udržanie stability a poriadku. Proruský líder sa vyjadril aj k udalostiam na Kryme. Podľa neho ide o "prirodzenú reakciu" na zmenu režimu v Kyjeve vykonanú "zločincami" a prívržencami nacistického kolaboranta Stepana Banderu. Zároveň však vylúčil vojenský zásah aj záujem o požiadanie Ruska o pomoc. Uviedol taktiež, že na Ukrajinu sa vráti až po zaistení vlastnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies