Janukovyč ubezpečil EÚ, že sa nechystá vyhlásiť výnimočný stav

NETKY.SK • 23 Január 2014, 14:53 • 2 min
Janukovyč ubezpečil EÚ, že sa nechystá vyhlásiť výnimočný stav

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v telefonickom rozhovore s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom uviedol, že nepredpokladá vyhlásenie výnimočného stavu na Ukrajine. Informoval o tom v Bruseli predstaviteľ EK Olivier Bailly.

slovakia

left justify in out

Dodal, že Barroso v telefonickom rozhovore s Janukovyčom vyjadril hlboké znepokojenie z vývoja situácie na Ukrajine, zo správ o útokoch na novinárov, ako aj kvôli informáciám o nezvestných osobách. Podľa agentúry UNIAN sa dnes vo viacerých ukrajinských médiách objavili informácie, že poslanci parlamentu zbierajú podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá sa údajne má zaoberať návrhom na vyhlásenie výnimočného stavu v krajine. 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrej Kľujev dnes takúto možnosť opäť vylúčil a premiér Mykola Azarov v noci nadnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že bezpečnostné zložky majú situáciu v Kyjeve pod "absolútnou" kontrolou. V Kyjeve sa dnes podvečer budú konať rokovania o hľadaní východiska zo súčasnej situácie, na ktorých sa Janukovyč zíde s predstaviteľmi opozície. Pôvodne sa rokovanie malo začať o 13.00 h miestneho času, ale prezidentská kancelária ich preložila na 17.00 h, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na opozičnú stranu UDAR.

Jeden z vodcov ukrajinskej opozície Vitalij Kličko vyzval dnes radikálne naladených demonštrantov z barikád v centre Kyjeva, aby v čase konania schôdzky zástupcov opozície s Janukovyčom dodržiavali prímerie a neútočili na príslušníkov bezpečnostných zložiek. Televízna spoločnosť espreso.tv, ktorá vysiela zábery z Námestia nezávislosti a Hruševského ulice, kde sú protesty najnásilnejšie, informovala, že Kličko prisľúbil vrátiť sa do 20.00 h k barikádam a informovať o výsledkoch schôdzky s prezidentom.

Kličkovi sa súčasne podarilo presvedčiť demonštrantov neútočiť na príslušníkov zásahových jednotiek Berkut, ktorí sa snažia uhasiť kopy pneumatík, ktoré demonštranti podpálili. V noci nadnes plamene z jedného ohniska preskočili aj na neďaleký dom, ktorý začal horieť.

Potýčky medzi radikálne naladenými demonštrantami a políciou si doteraz podľa oficiálne potvrdených správ vyžiadali dva ľudské životy. Ukrajinské médiá informovali, že smrteľne zranený bol občan Bieloruska Michail Žiznevskij, údajne člen alebo sympatizant organizácie UNA-UNSO (Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná domobrana), a ukrajinský občan arménskeho pôvodu Sergej Nigojan. Okrem toho dnes ministerstvo vnútra zverejnilo totožnosť muža, ktorého dobité telo sa našlo na zalesnenom pozemku v blízkosti kyjevského letiska Borispoľ. Ide o Jurija Verbického, ktorého smrť úrady vyšetrujú ako vraždu.  

Potýčky medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantami v centre Kyjeva pokračujú aj dnes. Paralelne s nimi sa v stredu večer konala aj protestná akcia motoristov - tzv. automajdan. Server Glavred.info informoval, že jeden z dvojice jej hlavných organizátorov zmizol a druhý ušiel do Nemecka, keďže na Ukrajine mu hrozil zatykač a za organizovanie protivládnych protestov 15 rokov väzenia. 

Opozícii naklonené médiá uviedli, účastníci automajdanu sa v noci nadnes stali terčom útoku zásahových jednotiek Berkut, ktorých príslušníci obuškami poškodzovali odstavené autá a ich posádky predviedli na policajné oddelenie. Účastníci protestu na internete ako dôkaz zverejnili záznam kamery z auta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies