Janukovyč sľúbil opozícii potrestanie zodpovedných za zásahy

NETKY.SK • 13 December 2013, 15:54 • 2 min
Janukovyč sľúbil opozícii potrestanie zodpovedných za zásahy

KYJEV - Po prvý raz od začiatku masových protestov sa v piatok v Kyjeve stretli predstavitelia ukrajinskej štátnej moci a opozície.

slovakia

left justify in out

Na rokovaniach za okrúhlym stolom si s prezidentom Viktorom Janukovyčom a premiérom Mykolom Azarovom sadol boxerský šampión Vitalij Kličko, líder nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Oleh Tjahnybok a líder opozičnej strana Baťkivščina (Vlasť) Arsenij Jacenjuk. Stretnutiu predsedal exprezident Leonid Kravčuk.

Janukovyč prisľúbil, že úrady prepustia všetkých demonštrantov zadržaných počas protestov a zastavia ich trestné stíhanie. Veľkú časť z nich už podľa médií prepustili z väzby. Prezident tiež pripustil, že pri príprave asociačnej dohody s EÚ boli urobené viaceré chyby, pričom zodpovední úradníci budú podľa neho potrestaní. Trestom pohrozil aj tým, ktorí nariadili ostré zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom, nikoho však nemenoval. "Vyšetrovanie ukáže, kto je vinný. Zodpovední budú potrestaní a tých zadržaných, prepustia," vyhlásil Janukovyč. Zástupcovia ukrajinskej opozície však trvajú na odstúpení celej vlády premiéra Azarova, ktorá je podľa nich zodpovedná za súčasnú politickú a ekonomickú krízu. Opozícia podľa nich zvolala ďalšiu veľkú demonštráciu na túto nedeľu. 

Významné dohody s EÚ mal Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra vláda oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám. Pozastavenie eurointegračného procesu podľa premiéra Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Janukovyčom opakovane vyhlásil, že Ukrajina chce dohody s úniou stále podpísať. Ruský prezident Vladimir Putin, naopak, povedal, že Ukrajina je stále vítaná v colnej únii, ktorú zakladá Rusko. EÚ však nemôže podpísať s Kyjevom dohodu o voľnom obchode, pokiaľ bude členom ruskej colnej únie. Ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov vo štvrtok absolvoval rokovania s komisárom EÚ pre rozšírenie Štefanom Fülem a potvrdil, že Kyjev čoskoro podpíše s Bruselom asociačnú dohodu i dohodu o voľnom obchode. Niektorí predstavitelia demonštrantov aj opozície sa však obávajú, že ide len o "krycí manéver" a snahu Janukovyča oslabiť protestné hnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies