VIDEO Janukovyč predstúpil pred novinárov prvýkrát od úteku z Kyjeva

NETKY.SK • 28 Február 2014, 17:23 • 2 min
VIDEO Janukovyč predstúpil pred novinárov prvýkrát od úteku z Kyjeva

ROSTOV NA DONE - Parlamentom zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na piatkovej tlačovej konferencii v ruskom meste Rostov nad Donom vyjadril údiv nad mlčaním a nečinnosťou Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s udalosťami na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Podľa proruského lídra krajina ako Rusko mlčať nemôže, a to najmä čo sa týka Krymu. Kritizovaný líder zároveň na viac ako hodinu trvajúcej tlačovke potvrdil, že sa s Putinom po príchode na ruské územie ešte nestretol. Na otázku, čo bude ďalej s prepustenou expremiérkou Julijou Tymonšenkovu odpovedal, že o tom rozhodne reakcia ľudu. Poprel zároveň, že dal pokyn na streľbu do demonštrantov v Kyjeve, za čo naňho nová vláda nechala vydať medzinárodný zatykač. Polícia podľa neho do posledných chvíľ ani nemala ostrú muníciu.

"Do Ruska som prišiel vďaka vlasteneckej pomoci dôstojníkov, ktorí si konali svoju povinnosť a zachránili mi život. S Putinom som sa nestretol, no telefonovali sme spolu. Dohodli sme sa, že keď bude mať možnosť sa so mnou stretnúť, stane sa tak... Myslím si však, že Rusko musí konať, a poznajúc charakter Vladimira Putina som prekvapený, že je taký utiahnutý a tichý," povedal Janukovyč, ktorý sa na verejnosti objavil po takmer týždni od svojho odchodu z Kyjeva. Ten odmietol označiť za útek a spresnil, že z Kyjeva odišiel do Charkova, následne do Donecka a potom na Krym. Podľa svojich slov sa verejne neozval skôr z dôvodu reálnych obáv o svoj život. O ten sa údajne snažia ozbrojenci, ktorí terorizujú obyvateľstvo a jeho spojencov.

Janukovyč vyhlásil, že za vzniknutú situáciu v Kyjeve môžu ozbrojenci, ktorí ilegálne zvrhli vládu pod hrozbou násilia. Svoj podiel viny podľa neho nesie aj "nezodpovedný prístup" Západu k protivládnym nepokojom v Kyjeve. Výsledkom následného nedodržania dosiahnutej dohody s opozíciou bolo zaplavenie Kyjeva ozbrojencami, korí sú podľa neho známi aj za hranicami krajiny. Dôsledkom je chaos, bezprávie a teror a zvrhnutie vlády. Janukovyč v tejto súvislosti podotkol, že parlament nie je legitímny, keďže pracuje pod nátlakom radikálov. Na máj vyhlásené voľby rovnako odmietol uznať ako zákonné a neplánuje sa na nich zúčastniť.

Na otázku, či sa za niečo hanbí, odpovedal, že sa ospravedlňuje ľudu a veteránom, za to, čo sa stalo, a že nemal dostatok sily na udržanie stability a poriadku. Proruský líder sa vyjadril aj k udalostiam na Kryme. Podľa neho ide o "prirodzenú reakciu" na zmenu režimu v Kyjeve vykonanú "zločincami" a prívržencami nacistického kolaboranta Stepana Banderu. Zároveň však vylúčil vojenský zásah aj záujem o požiadanie Ruska o pomoc. Uviedol taktiež, že na Ukrajinu sa vráti až po zaistení vlastnej bezpečnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies