Janukovyč oznámil predčasné prezidentské voľby na Ukrajine a vznik koaličnej vlády!

NETKY.SK • 21 Február 2014, 12:54 • 2 min
Janukovyč oznámil predčasné prezidentské voľby na Ukrajine a vznik koaličnej vlády!

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes oznámil, že v krajine sa uskutočnia predčasné prezidentské voľby. Prisľúbil aj vytvorenie koaličnej vlády a ústavné zmeny, ktoré obmedzia právomoci hlavy štátu. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vyhlasujem, že budem iniciovať predčasné prezidentské voľby. Iniciujem aj návrat k ústave z roku 2004 s rozdelením právomocí v prospech parlamentnej republiky," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré sa dnes objavilo na Janukovyčovej webovej stránke a ktoré citovala agentúra RIA Novosti. 

 

Okrem toho vyzval na začatie procedúry vzniku vlády národnej jednoty.

      

Agentúra UNIAN informovala, že jeden z vodcov opozície, Arsenij Jaceňuk, upozornil, že plán na urovnanie politickej krízy na Ukrajine musí odsúhlasiť aj tzv. Majdan - čiže protivládni demonštranti zhromaždení na kyjevskom Námestí nezávislosti. 
      

"Naše rozhodnutie - spoločné a jednohlasné - musí byť odsúhlasené na Majdane," zdôraznil Jaceňuk podľa vyhlásenia na webovej stránke ním vedenej strany Vlasť.
      

Podľa francúzskych médií odvolávajúcich sa na oznámenia Euromajdanu na sociálnej sieti Twitter časť ľudí na Námestí nezávislosti odmieta dohodu opozície s vedením krajiny a žiada jeho okamžitú demisiu. Pozorovatelia predpokladajú, že dohodu môže odmietnuť najradikálnejšia časť demonštrantov okolo hnutia Pravý sektor, ktoré je podozrievané z rozpútania najnovšej vlny násilností v Kyjeve. 
      

Janukovyč zverejnil obsah dohody formou vyhlásenia, ktoré je výsledkom celonočných rokovaní s opozíciou a trojicou sprostredkovateľov - ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska. Cieľom rokovaní bolo nájsť spôsoby riešenia politickej krízy, ktorej vystupňovanie v podobe ozbrojených potýčok medzi policajnými zložkami a radikálnymi demonštrantami si od utorka vyžiadalo najmenej 77 obetí na životoch.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies