Janukovyč odmietol nové snahy o dohodu, žiada ekonomickú pomoc od EÚ

NETKY.SK • 29 November 2013, 12:21 • 2 min
Janukovyč odmietol nové snahy o dohodu, žiada ekonomickú pomoc od EÚ

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil, že Kyjev naďalej hodlá v budúcnosti podpísať asociačnú a obchodnú dohodu s Európskou úniou. Žiada však balík ekonomickej a finančnej pomoci, ktorý by podľa neho uľahčil zbližovanie s úniou. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Janukovyč na summite Východného partnerstva EÚ v litovskom Vilniuse dnes pred lídrami EÚ na ich zasadnutí za zatvorenými dverami znova obhajoval rozhodnutie nepodpísať dohodu. "Žiaľ, Ukrajina sa v poslednom čase ocitla samotná pri riešení vážnych finančných a hospodárskych problémov. Takže dnes potrebujeme od našich európskych partnerov, aby podnikli rozhodné kroky voči Ukrajine s cieľom vypracovať a realizovať program finančno-ekonomickej pomoci," povedal Janukovyč podľa svojej webovej stránky.

Na štvrtkovom zasadnutí summitu Janukovyč detailne opísal hospodárske problémy svojej krajiny, argumentoval okrem iného vysokými cenami, ktoré musí platiť za ruský zemný plyn. Ponuku pomoci približne 600 miliónov eur, ktorú údajne dostal od Bruselu, ešte v utorok odmietol ako "ponižujúcu" s tým, že prispôsobenie ukrajinského hospodárstva normám EÚ by si vyžadovalo najmenej 20 miliárd dolárov ročne, píše Reuters.

Ukrajinská vláda zastavila pod tlakom Moskvy minulý týždeň plánované podpísanie asociačnej dohody s EÚ na summite vo Vilniuse. Aj po prekvapivom rozhodnutí sa lídri únie snažili zmeniť názor Kyjeva a na summite hovorili s predstaviteľmi ukrajinskej vlády a centrálnej banky o možných ekonomických stimuloch. Úsilie o kompromis na poslednú chvíľu však nebolo úspešné - napriek predbežnému dohovoru zo štvrtkového večera ho napokon Janukovyč odmietol, vyplýva z vyjadrení diplomatov pre Reuters.

"Vnímam to ako porážku pre Ukrajinu," povedala litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. "Terajšia voľba ukrajinského vedenia znamená obmedziť Ukrajincom možnosti dosiahnutia lepšieho života," vyhlásila. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande pripísali zodpovednosť za stroskotanie rozhovorov Janukovyčovi. Zdôraznili však, že dvere užším vzťahom Ukrajiny s EÚ ostávajú otvorené. Podľa diplomatov sa však zapojenie Ukrajiny do asociačného procesu neuskutoční skôr ako po vyše jednom roku.

Na summite Východného partnerstva dnes EÚ iniciovala asociačné dohody s ďalšími dvoma bývalými sovietskymi republikami, Gruzínskom a Moldavskom. Oficiálne by ich mali podpísať asi o rok. Únia podpísala tiež dohodu s Azerbajdžanom týkajúcu sa víz.

Na summite sa zúčastnili aj Bielorusko a Arménsko, aj keď vyhliadky na ich zbližovanie s EÚ sú len malé. Bielorusko je členom colnej únie vedenej Ruskom, do ktorej sa rozhodlo vstúpiť aj Arménsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona