Janukovyč odmieta odstúpiť, udalosti označil za puč

NETKY.SK • 22 Február 2014, 16:21 • 2 min
Janukovyč odmieta odstúpiť, udalosti označil za puč

KYJEV - Zdôraznil tiež, že je legitímne zvoleným prezidentom, a preto Ukrajinu neopustí.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil, že nemá v úmysle rezignovať a udalosti v hlavnom meste Kyjev označil za puč. Vyjadril sa tak rozhovore pre ukrajinskú televíziu UBR odvysielanom v sobotu. Podľa vlastných slov musí "ochraňovať ľudí" a chce spraviť všetko pre ukončenie krviprelievania. Zdôraznil tiež, že je legitímne zvoleným prezidentom, a preto ani neopustí Ukrajinu, ani nerezignuje. Udalosti v Kyjeve sú podľa jeho slov "vandalizmom, lupičstvom a štátnym prevratom", pričom rozhodnutia parlamentu označil za nelegitímne. Konanie opozície prirovnal k vyčíňaniu nacistov v 30. rokoch minulého storočia.

Opozícia medzičasom efektívne kontroluje hlavné mesto i parlament. Demonštranti majú voľný prístup do vládnych budov a prezidentovho sídla. Odtiaľ sa už objavujú na internete fotografie, ktoré ukazujú, že Janukovyč mal v súkromnej rezidencii okrem iného vlastnú zoologickú záhradu, zbierku automobilov či družstvo. Napriek piatkovej dohode s opozíciou ostávajú na hlavnom Námestí nezávislosti tisíce ľudí a žiadajú prezidentov odchod. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval svojich kolegov z Nemecka, Poľska a Francúzska, aby využili svoj vplyv a zabezpečili okamžitú implementáciu piatkovej dohody na ukončenie politickej krízy v krajine, informuje agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies