Janukovyč je ochotný pustiť Tymošenkovú do zahraničia

NETKY.SK • 17 Október 2013, 16:54 • 2 min
Janukovyč je ochotný pustiť Tymošenkovú do zahraničia

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je pripravený podpísať zákon, ktorý by umožnil uväznenej expremiérke Juliji Tymošenkovej odcestovať na liečenie do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Líder Ukrajiny tak po prvý raz jasne prejavil ochotu prepustiť Tymošenkovú v záujme podpisu dôležitých dohôd s EÚ, ktorý sa má uskutočniť v novembri na summite Východného partnerstva vo Vilniuse. "Dnes Ukrajina nemá zákon, ktorý by umožnil Tymošenkovej liečbu v zahraničí. Ak však parlament takýto zákon schváli, podpíšem ho," vyhlásil Janukovyč v meste Doneck. Podľa agentúry AFP jeho vládna Strana regiónov už pripravuje legislatívu povoľujúcu odsúdencom nevyhnutnú liečbu v zahraničí. Janukovyč tak hľadá spôsob, ako uspokojiť EÚ, no zároveň neudeliť milosť svojej politickej súperke a neumožniť Tymošenkovej návrat do vysokej politiky.

Komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle tento týždeň uviedol, že Tymošenková by mohla pricestovať na liečenie do Nemecka ešte pred summitom vo Vilniuse, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra. Únia totiž uzatvorenie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou podmieňuje vyriešením situácie okolo Tymošenkovej, ktorej uväznenie považuje za politicky motivované. Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Tymošenková trpí vážnym ochorením chrbtice a nemecká vláda jej ponúkla možnosť liečenia na jednej z tamojších špecializovaných kliník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies