Janukovyč dúfa, že sa s Ruskom dohodne na znížení cien plynu pre Ukrajinu

NETKY.SK • 17 December 2013, 16:26 • 2 min
Janukovyč dúfa, že sa s Ruskom dohodne na znížení cien plynu pre Ukrajinu

MOSKVA - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v Moskve pred začiatkom rokovaní so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom vyjadril nádej, že obe strany sa dohodnú na znížení cien plynu pre Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Putin zasa uviedol, že dúfa v pokrok v prerokúvaní otázok citlivých pre obe krajiny. Podčiarkol, že Ukrajina je bez najmenších pochybností strategickým partnerom Ruska.Schôdzka prezidentov sa koná po takmer štyroch týždňoch masových protestov ukrajinských občanov, ktorí nesúhlasia s rozhodnutím ukrajinského vedenia nadviazať tesnejšie kontakty s Ruskom namiesto podpísania asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode. Ako konštatuje agentúra DPA, Rusko otvorene vyvíjalo nátlak na Ukrajinu, aby sa pridalo k colnej únii vznikajúcej v rámci postsovietskeho priestoru. Janukovyč zatiaľ žiadne záväzky v tejto veci neprijal a deklaroval, že Ukrajina podpíše zmluvu s Bruselom v neskoršom termíne. V súvislosti s dnešnou návštevou prezidenta Viktora Janukovyča v Moskve opozícia na dnešný podvečer do centra Kyjeva zvolala zhromaždenie proti vstupu Ukrajiny do colnej únie s Ruskom.Opozícia sa totiž obáva, že v Moskve by dnes mohlo dôjsť k podpísaniu dohôd, ktoré by Ukrajinu priblížili k colnej únii s bývalými sovietskymi republikami. Ukrajinská vláda však ubezpečila, že jej delegácia v Moskve nebude podpisovať žiadne zmluvy.Líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že Janukovyč chce v Moskve požiadať o úver vo výške päť miliárd dolárov a zníženie ceny plynu, uviedla agentúra RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies