Janukovyč chcel protesty tvrdo potlačiť s pomocou vojakov

NETKY.SK • 25 Február 2014, 10:48 • 2 min
Janukovyč chcel protesty tvrdo potlačiť s pomocou vojakov

KYJEV - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč plánoval tvrdo potlačiť protivládne jednotky za pomoci tisícov vojakov. Vyplýva to z dokumentov, ktoré novinári objavili v jeho luxusnej vile na okraji Kyjeva potom, ako Janukovyč opustil hlavné mesto.

slovakia

left justify in out

Poslanec Hennadij Moskal zverejnil dokumenty popisujúce plán na obkľúčenie Námestia nezávislosti (Majdan). Autenticita dokumentu sa nedá potvrdiť. Podľa Janukovyčovho plánu malo byť do akcie okrem obrnených vozidiel zapojených aj 22 000 vojakov a policajtov vrátane asi 2000 príslušníkov špeciálnych policajných síl Berkut. Námestie mali obkolesiť ostreľovači, ktorí mali strieľať po demonštrantoch. Moskal povedal, že dokument zverejnil, aby nové ukrajinské úrady neváhali pri stíhaní Janukovyča.

 

Ukrajinský parlament odvolal Janukovyča v sobotu potom, čo pri násilných protestoch zahynulo najmenej 88 ľudí. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste. Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies