Janukovyč avizoval svoj návrat: Vláde v Kyjeve vojna na východe vyhovuje

NETKY.SK • 25 Február 2015, 14:33 • 2 min
Janukovyč avizoval svoj návrat: Vláde v Kyjeve vojna na východe vyhovuje

MOSKVA - Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč tvrdí, že vojna v Donbase je pre súčasnú ukrajinskú vládu výhodná. Podľa jeho názoru by medzinárodné spoločenstvo malo na vedenie Ukrajiny vyvinúť tlak, aby vojnu na juhovýchode krajiny zastavilo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Janukovyč to uviedol v článku, ktorý zverejnilo najnovšie číslo ruského týždenníka Argumenty i fakty pri príležitosti prvého výročia politických zmien na Ukrajine.

 

Ukrajinským parlamentnom zosadený Janukovyč v článku tvrdí, že súčasné kyjevské vedenie nie je ochotné hľadať kompromis pre riešenie situácie v Donbase.

 

"Rozhovory sa konajú len vtedy, keď treba prezbrojiť armádu a zrealizovať ďalšiu vlnu mobilizácie," napísal Janukovyč, ktorý súčasne vyjadril pochybnosť, "či človek, ktorý sa označuje za prezidenta mieru (Petro Porošenko), môže podpisovať výnosy o mobilizácii".

 

Janukovyč vysvetlil, že vďaka konfliktu na juhovýchode krajiny vláda udržiava ďaleko od Kyjeva dobrovoľnícke pluky, ktoré ju tak neohrozujú. Poukázal na to, že súčasné vedenie ignoruje názory milión ľudí žijúcich v Donbase, čo sa podľa neho ukázalo počas parlamentných a prezidentských volieb. "Vďaka tomu je Donbas vyškrtnutý z politického života, o Krym už prišli," uviedol Janukovyč.

 

Ďalej upozornil na to, že na vojnu v Donbase sa vynakladá veľa peňazí: len v roku 2014 to bolo takmer 64 miliárd hrivien. "V krajine, ktorá padá do ekonomickej priepasti, sa denne na vojnu vynakladá päť až sedem miliónov dolárov," zdôraznil Janukovyč. Súčasne si však položil otázku, "kam sa tieto peniaze podievajú", keďže bojová technika i munícia, ktoré sa používajú v bojoch, pochádzajú ešte zo sovietskych čias, a strelivo nedodáva vláda, ale "dobrovoľníci".

 

Podľa Janukovyča sa pritom súčasné vedenie Ukrajiny odvoláva práve na vojenské operácie na východe štátu, keď musí obyvateľstvu vysvetľovať príčiny zhoršenia kvality života alebo otáľanie s reformami, neúspechy v ekonomickej a sociálnej politike. "Všetky svoje prechmaty zvaľujú na vojnu," konštatoval exprezident.

 

Janukovyč vo svojom článku vymenoval výsledky dosiahnuté novou vládou za prvý rok jej vládnutia, pričom konštatoval, že veľká časť sľubov zostala "na papieri". Euromajdan podľa neho nevyriešil ani jeden problém Ukrajiny. Realizácia ekonomickej časti asociačnej zmluvy s EÚ je odložená. Sľubom zostal aj bezvízový režim, uviedol Janukovyč a dodal, že Ukrajinci čelia pri vycestovaní ešte väčším prekážkam ako pred rokom.

Za ostatný rok sa na Ukrajine "katastrofálne zhoršila životná úroveň", došlo k nárastu korupcie, v rukách oligarchov, ktorí vlani sponzorovali tzv. Euromajdan, sa skoncentrovalo ešte viac moci a "v krajine úplne zmizla sloboda slova - kritika vedenia sa stala zločinom", konštatoval Janukovyč.

 

"Bojovali sme za demokraciu a výsledkom je, že ujmu utrpela samotná demokracia," vyhlásil Janukovyč, ktorý pred časom sľúbil, že sa na Ukrajinu vráti, aby ľuďom uľahčil život. Vyslovil sa aj za vytvorenie exilovej vlády.

 

Agentúra TASS nedávno informovala, že na plote pri vstupnej bráne do areálu jeho bývalej rezidencie Mežyhyrja sa v polovici februára objavil veľký nápis "Janukovyč, vráť sa!"

 

Vlani 22. februára ukrajinský parlament predčasne odňal Janukovyčovi prezidentské právomoci. Janukovyč z Ukrajiny ušiel do Ruska, kde sa na úrady obrátil s prosbou poskytnúť mu bezpečné útočisko pred "extrémistami". Neskôr vyhlásil, že Ukrajinu opustil z obavy o život svoj i svojich príbuzných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies