Januárové mrazy spôsobili značné škody na majetku

NETKY.SK • 1 Február 2017, 16:12 • 2 min
Januárové mrazy spôsobili značné škody na majetku

BRATISLAVA - Extrémne studený január, ktorý priniesol v niektorých častiach Slovenska aj 30-stupňové mrazy, zanechal na majetku obyvateľov veľké škody. Allianz – SP zaznamenala v januári o 35 % viac škôd na domoch a bytoch klientov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka v celkovej výške 1,47 milióna eur. Viac ako polovicu poistných udalostí tvorili škody po mrazoch na vodovodných zariadeniach a ťarche snehu, ktorých bolo spolu 1209 v hodnote vyše 404.000 eur.

slovakia

left justify in out

"Klienti nám najčastejšie hlásia prasknuté vodovody a radiátory v neobývaných chatách aj rodinných domoch, prasknuté vodomery a strechy preborené ťarchou snehu. Evidujeme aj výrazne viac zničených okien a skiel od silných mrazov. Veľmi časté sú aj zamrznuté vonkajšie vodovodné potrubia, ktoré nie sú dostatočne hlboko v zemi", bilancuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – SP Jozef Hrdý.

 

Paradoxne počas mrazivého januára stúpol počet požiarov o takmer 28 % v porovnaní s januárom minulého roka. "Túto zimu ľudia kvôli silným mrazom oveľa viac kúria. Mnohí majú neudržiavaný či nedostatočne vyčistený komín, alebo kúria v podomácky vyrobených krboch, kde je riziko požiaru oveľa vyššie. V Bratislavskom kraji sme takto nedávno riešili kompletne zhorený dom po požiari. Evidujeme aj niekoľko zhorených chát, krovov aj zničené strechy zasiahnuté plameňmi od horiaceho komína", uvádza hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

 

Poisťovňa eviduje aj zvýšený počet poškodených kotlov a elektrospotrebičov skratom motorov a prepätím, ale aj prehriate kotly na ohrev vody. Ďalšie škody na majetku obyvateľov spôsobila víchrica, ktorá sa začiatkom januára prehnala severom Slovenska. Silný vietor zanechal desiatky zničených striech a prístreškov a následne zatečeného podkrovia.

 

Pri vzniku škody odporúča poisťovňa nahlásiť poistnú udalosť čo najskôr, a to buď telefonicky, cez mobilnú aplikáciu, zo svojho počítača, tabletu či smartfónu. Vždy je dobré urobiť si vlastnú fotodokumentáciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies