Janovi Svěrákovi musí pirátsky web vyplatiť polmiliónové odškodné

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 11:17 • 2 min
Janovi Svěrákovi musí pirátsky web vyplatiť polmiliónové odškodné

PRAHA - Režisér Jan Svěrák ako prvý v Česku porazil v súdnom spore pirátsky web a získal odškodné pol milióna korún. Informoval o tom dnes server ihned.cz.

slovakia

left justify in out

Svěrák sa dva roky súdil s webom Share-rapid.cz, ktorý umožňoval bezplatné stiahnutie jeho animovaného filmu Kuky sa vracia z roku 2010.  Sudca sa napokon postavil na stranu režiséra a nariadil serveru, aby film stiahol a vyplatil odškodné 536.000 korún. Podľa ihned.cz ide o prelomové rozhodnutie v ochrane autorských správ v ČR, ktoré dodalo odvahu aj ďalším filmárom, zápasiacim s podobnými problémami.

"Tým, že žalovaná strana neoprávnene umiestnila dielo Kuky sa vracia na portál Share-rapid.cz, sa podieľa na porušení majetkových práv," uvádza sa v rozsudku Mestského súdu v Prahe, ktorý potvrdil i odvolací súd. 

Svěrákov spor bol na české pomery unikátny. Filmári doteraz sťahovanie nelegálnych kópií svojich diel iba kritizovali, alebo žalovali len jednotlivcov, ktorí ich na internet umiestňovali. Svěrák však ako prvý podal žalobu priamo server umožňujúci masové sťahovanie.  

Podľa samotného režiséra je rozsudok prvým krokom v beznádejnej situácii, v ktorej sa tvorcovia ocitli po nástupe internetového pirátstva. 

Prelomový význam verdiktu v Svěrákovom procese podľa ihned.cz spočíva v tom, že spochybnil doterajšiu úspešnú obranu internetových dátových úložísk. Tie sa snažili tvrdiť, že nezodpovedajú za obsah umiestnený na svojich stránkach. 

Sudca im pripomenul, že podľa zákona musí prevádzkovateľ odstrániť zo svojich stránok obsah, o ktorom sa dozvie, že je ilegálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies