Jankovská ustúpila, do súdnej rady kandidovať nebude

NETKY.SK • 5 December 2017, 12:17 • 2 min
Jankovská ustúpila, do súdnej rady kandidovať nebude

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (nom. Smeru-SD) nebude kandidovať za členku Súdnej rady SR. Svoj súhlas s kandidatúrou stiahla, oznámila to navrhovateľovi Róbertovi Madejovi (Smer-SD), ktorý jej rozhodnutie berie ako ústretový krok.

slovakia

left justify in out

Jankovská zároveň odmietla špekulácie o jej možnom odchode z funkcie štátnej tajomníčky a tiež, že by mala konflikt s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Tá Jankovskej nomináciu odmietala a spomínala sa aj možnosť jej demisie, ak by štátna tajomníčka do súdnej rady prešla. "Pani Monika Jankovská mi oznámila, že vzala späť svoj súhlas s kandidatúrou. Ja si jej rozhodnutie veľmi vážim preto, lebo má za cieľ upokojiť situáciu a možno je to aj obrovský prejav ústretovosti, aby sme mohli fungovať ďalej," uviedol predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Madej, podľa ktorého sa téma voľby člena Súdnej rady a Jankovskej nominácie neprimerane politizuje.

 

Politizáciu uviedla ako dôvod svojho rozhodnutia aj Jankovská. "Dôvod bol ten, že posledné týždne je veľká politizácia okolo mojej kandidatúry, čo považujem za veľmi vážny rozpor s mojou doterajšou profesionálnou pôsobnosťou," vyhlásila. Jankovská si nemyslí, že jej kandidatúra bola v rozpore so zákonom. "Splnila som všetky podmienky," povedala. Rovnako nevidí rozpor s programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí, že v Súdnej rade by nemali sedieť sudcovia. Jankovská si naopak myslí, že by bolo dobré prepojenie medzi výkonnou mocou, teda tým, že je štátna tajomníčka, a tým, že by bola členkou súdnej rady.

 

V súvislosti s tým, že je sudkyňa uviedla, že výkon funkcie sudcu má prerušený. "Funkciu sudcu nevykonávam, mám ju prerušenú, takže nie som sudca," vyhlásila. S ministerskou Žitňanskou si názorový rozdiel podľa jej slov vysvetlili. "Pani ministerka mi výhrady povedala, nevyjadrila sa v tom čase, že by odišla z funkcie ministerky spravodlivosti. Vydiskutovali sme si to, je to jej názor, nemusíme mať všetci rovnaký názor," poznamenala.

 

Jankovská odmieta, že by mala konflikt s ministerkou Žitňanskou. "Nemám žiadny osobný konflikt s pani ministerkou, pracujeme normálne. To, že nemáme na niektoré veci rovnaký názor neznamená, že sa na ministerstve bijeme. Pracujeme normálne," zdôraznila s tým, že funkcie štátnej tajomníčky sa nevzdáva. "Je to rozhodnutie pani Jankovskej. Pokiaľ ide o mňa, môj názor je od začiatku známy a rovnaký. Nomináciu pani Jankovskej nebolo možné považovať za posilnenie občianskeho prvku v Súdnej rade, k čomu nás zaväzuje koaličná zmluva," reagovala ministerka Žitňanská. Teraz je podľa jej slov na parlamente a vláde, aby prišlo k dohode na zvyšných členoch Súdnej rady.

 

Poslanci voľbu pre nedohodu koalície v otázke Jankovskej nominácie niekoľkokrát presúvali. Žitňanská trvala na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Jankovská je sudkyňa s pozastaveným výkonom funkcie a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Žitňanská sa pri svojom postoji odvoláva na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. Minister kultúry Marek Maďarič jej dal za pravdu.

 

Za Žitňanskú sa jednoznačne postavil cez víkend Most-Híd. Vyhlásil, že Jankovskú nepodporí a ak ju koalícia zvolí s pomocou opozície, bude to považovať za zásadné porušenie koaličnej zmluvy. Žitňanská bude presadzovať v súdnej rade nesudcov. Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Navrhol ho opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Madej nechce špekulovať, či ho plénum zvolí. V koalícii si podľa jeho slov ešte postup pri voľbe prediskutujú.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona