Jankovská sa do súdnej rady nedostane, stiahla kandidatúru

NETKY.SK • 5 December 2017, 10:42 • 2 min
Jankovská sa do súdnej rady nedostane, stiahla kandidatúru

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka Monika Jankovská sa členkou Súdnej rady SR nestane. Rozhodla sa totiž stiahnuť súhlas so svojou kandidatúrou. Dnes tento dokument doručila do parlamentu a zároveň to oznámila predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbertovi Madejovi (Smer-SD), ktorý jej kandidatúru predkladal.

slovakia

left justify in out

Jankovskej kandidatúra rozdeľovala koalíciu, nesúhlasila s ňou ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Tá chce vidieť v rade v súlade s programovým vyhlásením vlády iných nominantov zo strany vlády a parlamentu ako sudcov. Jankovská je sudkyňa s prerušeným výkonom funkcie.

Ako vysvetlila Monika Jankovská novinárom, posledné týždne je veľká politizácia jej kandidatúry, čo je v rozpore s jej doterajším profesionálnym pôsobením. Kandidatúra nebola podľa jej názoru v rozpore so zákonom. Splnila všetky podmienky ako kandidátka a videla v takomto postupe prepojenie medzi výkonnou mocou a súdnou radou.

 

Jej kandidatúra nebola podľa nej v rozpore s programovým vyhlásením vlády, a to aj preto, že výkon funkcie sudcu ma prerušený. Vo funkcii štátnej tajomníčky Jankovská zostáva. Zdôraznila, že nemá žiaden konflikt s ministerkou Žitňanskou. "Nemusíme mať ale na všetky veci rovnaký názor," dodala.

Róbert Madej zdôraznil, že si veľmi váži Jankovskej rozhodnutie, aj keď podľa neho dôvody na takýto krok nie sú. Ocenil, že chcela upokojiť situáciu. Jankovskej krok označil ako prejav ústretovosti. Táto téma sa podľa neho neprimerane politizuje. Nechcel predbiehať ďalší postup koalície v tejto otázke. Na pôde parlamentu sa musí uskutočniť voľba člena súdnej rady, keďže v nej zostal ešte jeden kandidát.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona