Janko Veber končí vo funkcii ministra obrany v Slovinsku

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:39 • 2 min
Janko Veber končí vo funkcii ministra obrany v Slovinsku

ĽUBĽANA - Vo štvrtok slovinský parlament odvolal ministra obrany Janka Vebera.

slovakia

left justify in out

Predchádzal tomu spor vyvolaný rozhodnutím ministra poveriť vojenskú tajnú službu vypracovaním analýzy bezpečnostných rizík predaja Telekom Slovenije. Veberovi Sociálni demokrati privatizáciu odmetajú, najmenšia strana slovinskej vládnej koalície však pravdepodobne aj naďalej zostane jej súčasťou.
Slovinský premiér Miro Cerar 30. marca vyhlásil, že požiada parlament o odvolanie ministra obrany, ak neodstúpi sám v reakcii na roztržku týkajúcu sa privatizácie štátneho telekomunikačného podniku. Zástupca stredoľavicových Sociálnych demokratov si premiéra pohneval tým, že nariadil armádnej tajnej službe zanalyzovať možné bezpečnostné dôsledky tohto kroku. Veber je podpredsedom SD, ktorá vo všeobecnosti odmieta predaj veľkých štátnych aktív, kam patrí aj Telekom Slovenije. Pred novinármi vyhlásil, že z ministerského postu neodíde. 

 

Cerarova stredoľavicová koalícia, ktorá vznikla po predčasných voľbách v júli 2014, má v parlamente 52 z 90 kresiel a udržala by si tesnú väčšinu aj v prípade vystúpenia SD so šiestimi poslancami. Telekom Slovenije je najväčším z 15 podnikov určených na privatizáciu v rámci hospodárskych reforiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies