Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová má konečne doklady

NETKY.SK • 31 December 2013, 12:14 • 2 min
Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaeleová má konečne doklady

HONOLULU - Havajčanka, ktorej priezvisko sa skladá s 36 znakov, sa konečne dočkala - dostala preukaz totožnosti a vodičský preukaz, v ktorých sa uvádza jej plné meno.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP. Janice "Lokelani" má priezvisko Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, ktoré sa skladá z 35 písmen a znamienka havajskej abecedy nazývaného "okina" (zvuku vznikajúceho pri vyslovení samohláskového začiatku slova). Janice svoj cieľ dosiahla po vytrvalej kampani, keď naliehala na úrady, aby jej vydali doklady s plným menom. Úrady sa napokon podvolili a rozšírili počet znakov, ktoré sa môžu v dokladoch objaviť. Päťdesiatštyriročná Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele netajila radosť z nových papierov: "Teraz už nie sme na Havaji občanmi druhej kategórie kvôli tomu, že máme dlhé meno," vyznala sa. Plné meno na havajskom "vodičáku" a preukaze totožnosti mohlo doteraz obsahovať najviac 35 znakov. Nový predpis však už umožňuje 40 znakov pre krstné meno, 35 pre stredné meno 40 pre priezvisko. Janice sa dopracovala k priezvisku sobášom s Havajčanom v roku 1992. Jej manžel mal iba jedno meno - Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele. Dal mu ho jeho starý otec, ktorému sa zjavilo v sne. Keďže podľa starých pravidiel mohlo plné meno na dokladoch obsahovať len 35 znakov, Janice v nich mala iba meno svojho manžela - a navyše useknuté o posledné písmeno. Začiatkom tohto roka jej však došla trpezlivosť, keď ju zastavil policajt a vyhrešil ju za neúplné údaje vo vodičskom preukaze. Janice teraz dúfa, že plné meno jej napíšu aj na preukaz sociálneho zabezpečenia. Ten má dva riadky - prvý má priestor pre 26 znakov pre krstné a stredné meno, druhý 26 znakov pre priezvisko a koncovku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies