Janet Yellenová sa stala prvou ženou na čele Fed

NETKY.SK • 1 Február 2014, 12:30 • 2 min
Janet Yellenová sa stala prvou ženou na čele Fed

WASHINGTON/NEW YORK - Janet Yellenová sa dnes stala guvernérkou Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plnú funkciu centrálnej banky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatsedemročná Yellenová, ktorá doteraz pôsobila vo funkcii viceguvernérky, preberá vedenie po Benovi Bernankovi. Bernanke po ôsmich rokoch skončil na čele Fed v piatok (31. 1.). Yellenová je prvou ženou v storočnej histórii Fed, ktorá bude šéfovať americkej centrálnej banke. Oficiálne bude vymenovaná do svojej funkcie v pondelok (3. 2.), vtedy tiež zloží prísahu.
     
Yellenová prichádza do čela v Fed v čase, keď banka začala obmedzovať svoje monetárne stimuly na podporu ekonomiky. Podľa experta Commerzbanky Christopha Balza bude Yellenová pokračovať v expanzívnej menovej politike a trh nečakajú žiadne prekvapenia. Jej hlavnou úlohou bude ukončenie mimoriadnych stimulov, to znamená postupné zastavenie programu výkupu dlhopisov, ktorého obmedzovanie sa začalo v decembri, ako aj rozhodnutie, kedy sa začnú zvyšovať úrokové sadzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona