Janek Ledecký prinesie na Novú scénu projekt Iago

NETKY.SK • 5 Október 2015, 15:59 • 2 min
Janek Ledecký prinesie na Novú scénu projekt Iago

BRATISLAVA - Český hudobník a skladateľ Janek Ledecký predstaví budúci rok na jeseň v bratislavskom Divadle Nová scéna slovenskú verziu úspešného muzikálu Iago (2010) inšpirovaného Shakespearovým Othellom.

slovakia

left justify in out

„Tentoraz uvedieme Iaga v slovenčine, akurát to dávame s americko-česko-slovenským tímom dokopy. Strašne sa na to teším, bude to úžasné,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA s tým, že predstavenie sa uskutoční pri príležitosti 70. výročia založenia divadla.


Postava Iaga je podľa neho oveľa zaujímavejšia ako samotný Othello. „Všade, kde sa inscenuje klasický Othello, všetci sa o toho Iaga bijú, Iago je strašne vďačná rola a väčšina režisérov ho popravde aj postrkuje dopredu. Veľmi dobre sa s ním pracuje,“ poznamenal 53-ročný rodák z Prahy.


Dej Ledeckého Iaga je jedinečný tým, že sa neodohráva v 16. storočí, ale v súčasnosti. „Vzali sme príbeh Othella, vytrhli sme ho zo 16. storočia a presunuli sme ho do súčasnosti. V našom rozprávaní je Othello americký dôstojník z West Pointu, ktorý pochádza z americkej viac-menej moslimskej rodiny a ktorý má za sebou vojnu v zálive a teší sa z mnohých vyznamenaní, no postupne zisťuje, že Alah v Pentagone nie je až taký populárny a keďže tam vzhľadom k tomu akosi kariérne nepokvitne, vrhne sa na šéfovanie zvláštnych jednotiek na Blízkom východe,“ priblížil Ledecký. „Funguje totiž taký fenomén - vojaci na Blízkom východe majú celkom podobnú uniformu ako všetci ostatní, no za prácu sú trikrát lepšie platení, ťahajú tam zo zeme tie horúce zemiaky. Platí ich totiž židovsko-arabsko-kresťanská olejárska liga. No a dej teda logicky nezačína v Benátkach, ale v Ženeve a nepresunie sa na Cyprus, ale do citadel niekde na Blízkom východe,“ dodal na záver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona