Jane Dubovcovej dnes odovzdali podpornú petíciu s 2700 podpismi

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:13 • 2 min
Jane Dubovcovej dnes odovzdali podpornú petíciu s 2700 podpismi

BRATISLAVA - Zástupcovia mimovládnych organizácií dnes odovzdali v Bratislave verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej podpornú petíciu, ktorú podpísalo 2 700 ľudí.

slovakia

left justify in out

Petíciu spustila analyticko-výskumná organizácia s názvom Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) v januári. Za mimovládky ombudsmanke petíciu odovzdala Elena Gallová Kriglerová.

 

Dôvodom výzvy na podporu verejnej ochrankyne práv Centra pre výskum etnicity a kultúry bolo jednak neprerokovanie mimoriadnej správy ombudsmanky v septembri minulého roku, v ktorej sa okrem iného zaoberala aj policajným zásahom na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013. Dubovcová takisto nedostala slovo 8. januára na rokovaní vlády, kde chcela tiež hovoriť o tomto zásahu. „Nevypočutie ochrankyne práv v parlamente a vo vláde je prejavom arogancie charakteristickej pre nedemokratické režimy,“ uviedlo v texte výzvy na podporu centrum. 

 

„Cítili sme potrebu podporiť Janu Dubovcovú, keďže už niekoľko mesiacov vláda aj parlament vehementne ignorovali jej mimoriadne správy,“ povedala Gallová Kriglerová. Ako zároveň povedala, boli prekvapení, aký veľký úspech petícia mala. „Evidentne sme zachytili moment, keď boli mnohí ľudia na Slovensku nahnevaní, ako štátne inštitúcie pristupujú k tomuto úradu,“ doplnila. Petícia podľa jej slov vyjadrovala symbolickú podporu a hovorila o tom, že naozaj to, čo navrhuje Jana Dubovcová, by mali štátne inštitúcie a verejné orgány brať zodpovedne a seriózne do úvahy. „Výzva petície bola symbolická voči politikom, aby bola mimoriadna správa naozaj prerokovaná a aby návrhy a odporúčania verejnej ochrankyne práv boli vzaté do úvahy,“ poznamenala Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry. 

 

Janu Dubovcovú petícia od mimovládnych organizácií potešila, dozvedela sa o nej až v čase, keď už prebiehala. „V podstate ma to veľmi podporilo, pretože to bolo akurát v tom období, keď orgány verejnej správy, Riaditeľstvo Policajného zboru či ministerstvo vnútra nereagovali na opatrenia, ktoré som navrhovala,“ povedala. Zároveň doplnila, že vláda, aj keď dostala dve vyrozumenia, tak ich ani neprerokovala, čiže to bolo dosť zložité obdobie. „A práve vtedy, si myslím, že takáto pomoc, podpora a poukázanie na to, že dochádza k porušovaniu práv, boli veľmi dôležité a významné,“ uzavrela verejná ochrankyňa práv Dubovcová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies