Jane Birkin žiada odňatie mena z krokodílích Birkiniek

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 16:01 • 2 min
Jane Birkin žiada odňatie mena z krokodílích Birkiniek

BRATISLAVA - Anglická herečka a speváčka Jane Birkin požiadala výrobcu svetoznámej kabelky nesúcej jej meno, aby ju viac nespájali s krokodíľou verziou tohto doplnku.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatosemročná rodáčka z Londýna tak urobila po tom, čo ju organizácia PETA angažujúca sa za práva zvierat informovala o spôsobe výroby týchto kabeliek známych ako Birkinky. Podľa videa, ktoré PETA zverejnila na svojej webstránke v júni, dodávateľ krokodílej kože zabíja živočíchy brutálnym spôsobom. Birkin na to reagovala vyhlásením, v ktorom uviedla, že ju kruté praktiky šokovali a žiada o odňatie svojho mena z kabelky Birkin Croco do chvíle, kým sa pri výrobe nebudú používať praktiky spĺňajúce medzinárodné normy. Výrobca kabelky odpovedal, že situáciu vyšetruje a zároveň upozornil, že kože z farmy, z ktorej video pochádza, nepoužili na výrobu Birkiniek.

 

Birkinky navrhol Jean-Louis Dumas po tom, ako si v roku 1981 v lietadle z Londýna do Paríža sadol vedľa herečky. Birkin sa prehŕňala vo svojej kabelke a Dumasovi popritom vysvetľovala, že je náročné nájsť takzvanú víkendovú kabelku, ktorá by bola praktická a zároveň by sa jej páčila. O tri roky neskôr sa jej Dumas ozval a povedal jej, že takú kabelku pre ňu navrhol. Dostala pomenovanie Birkin bag. Najprv ju nosila len Jane Birkin a bola s ňou maximálne spokojná. Neskôr sa Birkinka stala fenoménom a dnes ju vlastnia mnohé hollywoodske celebrity. 

 

Jane Birkin debutovala vo filme Zväčšenina (1966) Michelangela Antonioniho a jej prvým väčším úspechom bol francúzsky film Slogan (1969). Medzi jej ďalšie filmy patria Bazén (1969), Zlodej koní (1971), Horčica mi stúpa do nosa (1974), Smrť na Níle (1978), Čas nostalgie (1990), Boxes (2007) či Príbeh môjho syna (2012). Venuje sa aj divadlu. So Sergeom Gainsbourgom, za ktorého bola vydatá v rokoch 1968 - 1980 a má s ním dcéru Charlotte Gainsbourg, naspievala legendárnu pieseň Je t'aime, moi non plus. Od roku 2001 má titul dôstojníčky Radu britského impéria (OBE).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies