Janckulík z Mosta-Híd opúšťa vládnu koalíciu

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 13:00 • 2 min
Janckulík z Mosta-Híd opúšťa vládnu koalíciu

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Igor Janckulík odchádza z klubu Mosta-Híd a vládnej koalície. Považuje za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané. V parlamente bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Informoval o tom vo svojom stanovisku.

slovakia

left justify in out

"Oznamujem moje rozhodnutie ďalej nepodporovať vládnu koalíciu. Toto rozhodnutie súvisí s mojím včerajším vyjadrením, že považujem za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané," uviedol Janckulík. 

 

V parlamente sa ako nezaradený poslanec mieni ďalej snažiť pomáhať bežným ľuďom, ako sa usiloval podľa vlastných slov aj doteraz. S predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa rozišli korektne. Svoj krok s ním Janckulík prebral.

 

Prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku odchod Janckulíka mrzí. "Berieme to na vedomie, je to jeho slobodné rozhodnutie," povedal. Podľa Pašku je to signál, že by sa mali intenzívnejšie zaoberať situáciou aj v koalícii. Nepovedal, či má minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) odstúpiť, ako žiada Most-Híd. Zdôraznil v prvom rade potrebu vyšetriť vraždu novinára Jána Kuciaka a potrestať páchateľov.

 

Zvyšní štyria poslanci Národnej rady SR, ktorí prišli do klubu Mosta-Híd z rozpadnutej Siete Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Eduard Adamčík, zostávajú v klube bugárovcov. Ten tiež prišiel do parlamentu so Sieťou, ale s kolegami prestúpil do Mosta-Híd. Štvorlístok podľa jeho slov súhlasil s vyhlásením, ktoré predseda Béla Bugár dal médiám po rokovaní rozšíreného predsedníctva. Bugár povedal, že podľa Mosta-Híd by mal minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť, ale konať musí Smer-SD.

 

"Budeme čakať na reakciu na toto vyjadrenie," povedal Hrnčiar. Nevidí dôvod na odchod z Mosta-Híd a koalície. "Vzhľadom k tomu, že teraz už zo strany opozície nejde o vyšetrenie vraždy novinára a jeho partnerky, ale o získanie moci, musíme byť zodpovednejší a súdržnejší ako kedykoľvek predtým," uviedol s tým, že on je za vyšetrenie prípadu a potrestanie páchateľov.

 

Janckulík svoj odchod naznačoval už pred štvrtkovým rokovaním rozšíreného predsedníctva strany. Po ňom Bugár informoval, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal odstúpiť. Uviedol, že v strane naďalej prevláda takýto názor, ale na upokojení situácie v prvom rade musí konať Smer-SD. Podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Koľko budú bugárovci čakať, nie je jasné. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok. Janckulík nemusí byť jediný, kto zo strany a koalície podľa informácií TASR odíde, ak Kaliňák neodstúpi.

 

Janckulík sa dostal do parlamentu so stranou Sieť. Tá sa rozpadla, Janckulík prešiel do klubu Mosta-Híd aj s ďalšími odídencami zo Siete. Aj vďaka nim mal dosiaľ Most-Híd 15 poslancov. Janckulík sa po prestupe k bugárovcom stal splnomocnencom pre rýchlostné cesty. Či v tejto funkcii zostane aj po odchode z Mosta-Híd a koalície závisí podľa neho od vlády. Tá ho do nej menovala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies