Janckulík: O jednokolových voľbách predsedov krajov treba diskutovať

NETKY.SK • 2 November 2016, 15:20 • 2 min
Janckulík: O jednokolových voľbách predsedov krajov treba diskutovať

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Igor Janckulík za koaličnú stranu Most-Híd považuje návrh, aby sa voľby predsedov krajov zmenili z dvojkolových na jednokolové za tému, ku ktorej je potrebná širšia diskusia.

slovakia

left justify in out

"Je to určite téma vhodná na diskusiu, treba ale zvážiť všetky záležitosti pre a proti", povedal pre agentúru SITA Janckulík. "Zatiaľ vo vládnej koalícii nebola na túto tému širšia diskusia. V nej by som privítal, keby sa popri finančných aspektoch zvážili aj všetky špecifiká väčšinových volieb", dodal Janckulík. Viacerí koaliční poslanci NR SR chcú jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. Zároveň chcú, aby sa regionálne voľby konali v rovnakom termíne ako komunálne, preto do parlamentu predložili návrh novely ústavy a tiež novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Parlament sa bude návrhmi zaoberať na novembrovej schôdzi.


Cieľom novely ústavy je predĺženie volebného obdobia orgánov vyšších územných celkov pre jedny voľby na päť rokov, a to pre voľby, ktoré budú v roku 2017. Tým sa vytvorí možnosť, aby sa voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov vyšších územných celkov v roku 2022 mohli konať v jeden deň. Predkladatelia argumentujú, že zjednotením volebného obdobia možno vytvoriť právne podmienky pre to, aby sa voľby orgánov samosprávy obcí a vyšších územných celkov mohli konať v rovnakom čase.

 

„Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo mu v konečnom dôsledku nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch. Pre kandidátov vo voľbách a politické strany by mal takýto postup vyvolať kreatívnejšie programy a zlepšiť výber kandidátov pre jednotlivé funkcie,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci Vladimír Faič, Martin Glváč, Tibor Glenda, Gábor Gál, Andrej Hrnčiar, Dušan Jarjabek a Martin Nemky.


Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva zas má stanoviť jednokolovú voľbu predsedu samosprávneho kraja. „Praktické skúsenosti ukázali, že voliči sú skôr motivovaní zúčastniť sa na prvom kole volieb, v ktorom volia aj poslancov do zastupiteľstva samosprávneho kraja. Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov. Štát však na zabezpečenie druhého kola voľby vynakladá nezanedbateľné finančné prostriedky,“ zdôrazňujú poslanci v predkladacej správe.

 

Zároveň pripomínajú, že pravidlo jednokolovej voľby sa uplatňuje aj pri voľbách starostov obcí a primátorov miest, pričom postavenie a zodpovednosť primátorov veľkých krajských miest sú porovnateľné s postavením a zodpovednosťou predsedov samosprávnych krajov. Zmenou zákona by podľa predkladateľov došlo k významnej úspore peňazí. Napríklad vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa približne 2,4 milióna eur.


Jednokolová voľba predsedov krajov je podľa opozičnej strany SaS výhodná pre kandidátov, zosobňujúcich politický extrém. „Slovensko dnes nepotrebuje korupčníkov zo Smeru-SD vystriedať inými extrémistami. Potrebuje slušnosť, stabilitu a najmä reálny program na riešenie problémov v regiónoch i v celom štáte,“ deklarujú predstavitelia strany SaS.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies