Jana Žitňanská: Musíme brániť naše korene, ale nesmieme sami skĺznuť do nenávisti

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 10:11 • 2 min
Jana Žitňanská: Musíme brániť naše korene, ale nesmieme sami skĺznuť do nenávisti

BRUSEL - Vierovyznanie nerobí z nikoho lepšieho či horšieho človeka, ale Európania by si mali uchovať vedomie svojich židovsko-kresťanských koreňov a brániť svoju kultúru, ak sa ju ktokoľvek pokúša zničiť. Pre TASR to uviedla slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

slovakia

left justify in out

Poslankyňa, ktorá patrí do parlamentnej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a je členkou Výboru pre vzťahy s krajinami Maghribu a Zväzu arabského Maghribu, pripomenula, že európska kultúra - čiže kultúra v širokom zmysle slova - vychádza zo židovsko-kresťanských koreňov a tradícií. Podľa nej je preto prirodzené, že spolu s rastúcim počtom moslimov žijúcich alebo prichádzajúcich do krajín EÚ sa zväčšuje aj viditeľnosť odlišností.

 

"Vierovyznanie nerobí z nikoho lepšieho či horšieho človeka. Sama veľmi dobre poznám niekoľko moslimov, za ktorých by som dala 'ruku do ohňa', a teším sa, že môžeme byť kolegovia či priatelia. Ale zároveň, bez odsudzovania kohokoľvek pre jeho vieru, by sme si v Európe mali uchovať vedomie našich koreňov a brániť našu kultúru, ak sa ju ktokoľvek pokúša zničiť," uviedla Žitňanská.

 

Poslankyňa zároveň upozornila, že súčasťou nášho vedomia o kultúrnych základoch našej civilizácie musí byť aj odsudzovanie terorizmu, obrana základných hodnôt slobody a tolerancie i obrana hodnoty každého ľudského života.

 

"Sama cítim povinnosť brániť prenasledovaných kresťanov kdekoľvek na svete a je smutným faktom, že najhoršie podmienky majú práve v krajinách, ktorých sa zmocnili islamskí fanatici. Ale tiež apelujem na to, aby sme neskĺzli k šíreniu strachu a nenávisti, ako sa o to čoraz úspešnejšie - s výdatnou podporou súčasnej ruskej vlády, čo iste nie je náhoda - pokúšajú rôzne xenofóbne strany v EÚ," uviedla.

 

Správnym krokom je podľa nej potreba zachovať si schopnosť rozlišovať medzi násilnými barbarmi a slušnými moslimami, z ktorých mnohí v priestore EÚ žijú práve preto, že sami odsudzovali násilné barbarstvo fanatikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona