Jana Uriel Kratochvílová dokončuje album All New Bohemian

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:29 • 2 min
Jana Uriel Kratochvílová dokončuje album All New Bohemian

BRATISLAVA - Česká speváčka Jana Uriel Kratochvílová pripravuje v trojici so svojím partnerom, bubeníkom Jirkom Hrubešom a spoluautorom jej najväčších hitov, skladateľom a hudobníkom Pavlom Trnavským album All New Bohemian.

slovakia

left justify in out

Štúdiovka prinesie prerábky všetkých hitov z albumu Bohemian (1986), ktorý Kratochvílová nahrala v čase, keď si hovorila Jana Pope. „Budú tam všetky tie pesničky ako Don't You Hear Me Screaming, Deep In Love, I'm Spy, I Feel Like Crying, I'm Loosing You alebo God Evil - na túto skladbu nám svojho času zakázali v Británii text, tak sme ju museli premenovať na Everybody Knows, čo je úplný nezmysel. Teraz ale konečne vyjde v pôvodnom znení. Navyše pridávam do mnohých songov aj úplne nové rapy, čím predstavíme aj novú textovú filozofiu. Na album chcem zároveň zaradiť štyri bonusy. Zatiaľ máme Gimme More, Bohemian Queen, You Won't Believe It a Quantum Remix of Don't You Hear Me Screaming," povedala speváčka v rozhovore pre agentúru SITA.


„Je to dosť veľká drina, ešte album nemáme dokončený, ale tešíme sa, že budú tieto pesničky ľudia počuť znova. Už nás fanúšikovia urgujú, že sa nemôžu dočkať. S novými rapmi znie všetko dosť nadčasovo. Bude to unikátne. Paradoxne, skoro vôbec neskúšame. Keďže Pavel je v Británii. Pred koncertom, ktorý chystáme 16. decembra v Paláci Akropolis Praha, kde album pokrstíme, budeme mať asi len dve, tri skúšky. Vsádzame však predovšetkým na okamžitizmus a neopakovateľnosť. My sme takí šialenci," zasmiala sa charizmatická umelkyňa, ktorá sa na pražský koncert už veľmi teší.

 

„Úvod koncertu budeme hrať len my traja s Jirkom a Pavlom, keďže iba my traja sme album nahrávali - chceme, aby to bolo také symbolické. Potom príde zvyšok našej kapely Illuminati.ca a tanečníci. Pavel si zároveň kúpil v Británii nejaký nový prístroj, ktorý vydáva rôzne šialené zvuky, takže to bude bomba. Radi by sme do šou zakomponovali aj ohne. Hrozne sa na to tešíme, chceme ten koncert urobiť naozaj nezabudnuteľný - to sa síce snažíme robiť stále, ale teraz cítime, že je to taký míľnik, taká hranica, keď skočíme kvantovým skokom dopredu. Plánujeme teda o niečo väčšiu šou, do ktorej zakomponujeme aj celkom nové prvky. Cítim to tak, že musíme aj to performance pozdvihnúť niekam ďalej, niekam vyššie. Asi budem zároveň počas koncertu menej rozprávať, pretože potom nikdy nestíhame zahrať všetko, čo chceme. Tým, že máme blokádu v masmédiách, tak totiž hovorím niekedy na koncertoch veľa na úkor muziky. Jirka so mnou veľmi nediskutuje, nemá čas, tak to všetko vravím na pódiu. Ja by som bola dobrá v starom Grécku. Robila by som tam tie polemiky na námestí. To by ma strašne bavilo, ale asi by ma nechali otráviť za rebéliu ako Sokrata," poznamenala pobavene Kratochvílová, ktorú o dva dni čaká i vystúpenie s Pražským Výběrom.


"Chlapci z Pražského Výběru sa pred pár dňami rozhodli, že zo mňa urobia prekvapenie, tajnú hostku na ich koncerte v stredu v pražskej O2 Aréne. Chystáme dosť šokujúce kostýmy a prevedenie, dúfam, že to O2 Arénu nezborí," podotkla speváčka, ktorá v rámci príprav na blížiace sa koncerty vraj momentálne pilne pracuje na svojej kondičke. „Chcem sa na pódiu viac hýbať, a to úplne novým tanečným štýlom. Práve to vymýšľame. Naposledy som sa nosila ako kráľovná, aby mi nespadla inštalácia, ktorú som mala na hlave - to ešte budem musieť nejako vymyslieť - pribijem si ju do temena alebo priskrutkujem... Väčšinou ma to na koncertoch dosť limituje,“ uviedla Kratochvílová, ktorá však svojimi netradičnými outfitmi vždy vyjadruje nejakú hlbšiu myšlienku. „Minule som mala na hlave napríklad bager. Z princípu - niektorým ľuďom treba totiž vybagrovať tie negatívne myšlienky z mozgu," vysvetlila speváčka.


Jedným z hlavných a neopomenuteľných komponentov jej odevu je pritom rúška. „Nosím ju, pretože to je unikátny imidž a možnosť, ako okamžite rozpoznateľne prezentovať našu kvantovú kapelu Illuminati.ca. Rúška môže byť pritom hocičo, čo vám zakryje spodnú časť tváre alebo ústa - môže to byť aj ruža. Je to prejav nášho nového štýlu. Tvár si zároveň obliekame aj preto, že je to posledná časť tela, ktorá zostáva nedotknutá a neverili by ste, ako to ľudí strašne provokuje. Keby som prišla niekam nahá, povedali by mi 'Ó, pekne, súdružka, tu máte stoličku' a prišlo by im to normálne, pretože dnes chodia nahí všetci. Ale to ja nechcem, radšej si dám napríklad cedník cez ústa a oni sa môžu zblázniť. Mňa tak fascinuje, že to ľudí tak strašne provokuje - to predsa treba využiť! Raz som napríklad prišla do rádia so sieťou cez hlavu a prihnal sa ku mne nejaký trpaslík s fúzami až po päty a pýta sa ma, 'Tú burku si necháte?' Tak ja na to, 'Akú búrku, prosím vás - akože uragán búrku myslíte? O čom to hovoríte? Ja som Jana Uriel...' Toto sa deje furt, tak som si časom povedala, že to je vlastne pre nás umelcov veľmi dobré. Nám sa stále darí rozčúliť svet! O tom je tiež naša muzikantská rebélia, vyburcovať ľudí z polokómatu a zo starých zlozvykov. Je predsa nová doba a to si pýta aj úplne nové myslenie," ozrejmila Kratochvílová.


Okrem All New Bohemian sa na vianočný trh dostane i nahrávka V stínu kapradiny so symfonickým orchestrom - a to na albume Nezabudnuteľné lásky vydavateľstva La Plata Records. „Pred pár týždňami ma oslovili, či by som v Bratislave nenahrala na ich špeciálny vianočný album V stínu kapradiny so symfonickým orchestrom - ono to je taký údel, pretože zvyčajne nechcú nič iné, len Kapradinu... Spočiatku som si hovorila, že to je predsa šialená idea, ale potom som si uvedomila, že Jirka tiež hrá s Pražským Výberom so symfonickým orchestrom, tak chcem aj ja... No sklamalo ma, že som sa s orchestrom nestretla pri nahrávaní naživo, všetko mali už predtočené. Napokon ma však Pražský Výběr zavolal ako tajnú hostku na ich koncert, takže si nakoniec predsa len so symfonickým orchestrom naživo zaspievam. Veľmi sa na to teším. Možno sme to tou nahrávkou s orchestrom v Bratislave privolali do manifestácie aj s Pražským Výberom... Ja verím tomu, že sa niekedy naše silné myšlienky môžu premeniť aj do vonkajšej manifestácie - ako hovorí naše kapelové heslo 'Ako myslíme, tak manifestujeme'," uviedla známa rodáčka zo Zlína.


Na Nezabudnuteľné lásky okrem nej prizvali aj Paľa Hammela, Janka Ledeckého, Paľa Drapáka, Mirku Brezovskú a ďalších. Ako Kratochvílová uznala, nahrávanie bolo divoké. "Chvíľu mali problém ma upokojiť. Ja som sa nadýchla a začala som hneď tým rockovým hlasom a oni vraj, aby som to skúsila jemnejšie. Chceli to v tej pôvodnej zamatovej verzii. Hovorili mi, aby som si prekrížila ruky na prsiach a zhlboka dýchala - pripadala som si ako egyptský faraón v hlbokej meditácii tesne pred jeho zmŕtvychvstaním. Nakoniec to znie celkom rockovo, ale i decentne. Musím povedať, že to urobili fakt skvelo, bolo to miestami až dojemné,“ uzavrela speváčka.


Na Slovensko Kratochvílová s kapelou Illuminati.ca zavíta v marci 2017 v rámci ich jarnej koncertnej šnúry po Česku a Slovensku.

Pripravované koncerty na Slovensku:


15. marca - Stredisko kultúry Bratislava Nové Mesto
17. marca - Mestská scéna, Martin
18. marca - Záhrada - Centrum nezávislej kultúry, Banská Bystrica





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies