Jana Štroblová a Jiří Žáček si prevzali Cenu Jána Smreka 2011

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:20 • 2 min
Jana Štroblová a Jiří Žáček si prevzali Cenu Jána Smreka 2011

Jana Štroblová a Jiří Žáček si prevzali Cenu Jána Smreka 2011

slovakia

left justify in out

img

Cenu Jána Smreka za rok 2011 si dnes večer prevzali v Mozartovej sieni Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku dvaja českí básnici. V rámci 11. ročníka medzinárodného literárneho festivalu Jána Smreka porota udelila ocenenie Jane Štroblovej a Jiřímu Žáčkovi za celoživotné básnické dielo s prihliadnutím na tvorivé aktivity pri šírení slovenskej literatúry v Českej republike.
      "Mám rada Slovensko od študentských čias. Vždy počas vysokoškolských prázdnin som mierila do slovenských hôr, boli kulisou k mojim prvým láskam a mojim prvým básničkám," uviedla pre TASR Jana Štroblová, ktorá sa k básnikovi Smrekovi dostala práve prostredníctvom festivalu, ktorý nesie jeho meno. "Už niekoľkokrát som tu bola, chcela som bližšie spoznať človeka, v ktorého mene sa to odohráva. Zistila som, že mi je skoro pokrvne blízky," vysvetlila poetka, ktorá vníma prírodu ako živú bytosť. Do slovenčiny Štroblová preložila nielen Smreka, ale aj Feldeka, Rúfusa a Richtera. "Ako povedal Jiří Žáček, básnika najlepšie prečítate, keď ho prekladáte, to platí," dodala laureátka, ktorá pred rokom vydala svoju v poradí trinástu básnickú zbierku Úzkost na kost.
      "Mám rád fantáziu, temperament a fanfarónstvo slovenskej poézie, ktorá sa od českej líši toľko, ako sa líšia naše hymny. Tá česká taká pantátovská a slovenská zbojnícka, to milujem," vyznal sa z obdivu k slovenskej poézie laureát Jiří Záček. Tvorca nezabudnuteľných básní, metafor a obrazov sa pri preberaní ocenenia poďakoval slovenským priateľom slovami: "V tomto svete šialených finančníkov a bankárov jediné bohatstvo, ktoré máme, sú priatelia. Vďaka, že môžem byť medzi vami."
      Žáčkovu tvorbu komentoval pre TASR predseda poroty a riaditeľ Festivalu Jána Smreka Milan Richter. "Začne spievať nádherne ako Seifert alebo ako Nezval, ale zrazu tá pointa je veľmi smutná. Nie je tragická, Žáček vie smútok vyjadriť na ten krásny český spôsob, čo mi Slováci nedokážeme."
      Cena Jána Smreka pozostáva z plastiky ľudskej hlavy "Ego" od sochára Dalibora Baču a diplomu. Ako prejav uznania veľkým svetovým básnikom ju udeľuje od roku 1998 občianske združenie Svetový kongres básnikov. Z Bratislavy si ju už odniesli napríklad básnici Tomas Tranströmer, Ludvík Kundera, Gennadij Ajgi, Reiner Kunze, Friederike Mayröckerová, Pia Tafdrupová či Mateja Matevski.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona