Jana Bittó Cigániková má návrh pre Annu Záborskú! Možnosť interrupčnej tabletky

NETKY.SK • 18 Október 2021, 15:49 • 2 min
Jana Bittó Cigániková má návrh pre Annu Záborskú! Možnosť interrupčnej tabletky

BRATISLAVA - Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) chce k návrhu zákona o pomoci tehotným ženám pridať pozmeňujúci návrh, ktorým by sa doplnila možnosť interrupčnej tabletky.

slovakia

left justify in out

Takisto chce, aby zákon umožňoval vyplácať príspevok pri narodení ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa mesačne počas jedného roka. Poslankyňa to avizovala po pondelkovom stretnutí odborníkov a aktivistov v rámci zdravotníckeho výboru. Odborníci sa podľa nej zhodujú, že legislatíva spôsobí problémy v praxi a obmedzí prístup žien k interrupciám.

 

 

"Je tam množstvo vecí, ktoré budeme opravovať, a verím, že buď sa nám podarí tieto veci v rámci rozumnej rozpravy obhájiť, poslanci za ne zahlasujú a zákon sa zmení tak, že bude lepší, alebo sa neschváli ako celok," skonštatovala Bittó Cigániková na tlačovej konferencii. Chce tiež navrhnúť, aby sa z návrhu vypustili ustanovenia, ktoré sú právne riskantné.

 

img

 

Návrh zákona okrem Anny Záborskej a ďalších poslancov OĽaNO podpísali aj Jozef Lukáč a Eva Hudecová. Členka výboru Zuzana Šebová uviedla, že návrh nepodporí a myslí si, že sa k nej pridajú viacerí členovia klubu Sme rodina.

 

img

 

Prečítajte si: AKTUALIZOVANÉ: Poslanci dali zelenú zákonu od Záborskej o pomoci tehotným ženám. Ako mení pravidlá interrupcií?

 

Pripravovanú legislatívu kritizujú aj odborníci, ktorých pozvala Bittó Cigániková na výbor. "Máme názor, že súčasne platná 48-hodinová lehota na to, aby žena mala dostatok času na rozhodnutie, sa ukazuje v praxi ako absolútne nepotrebná, šikanujúca ženy tzv. doporučeným listom, ktorý musí byť odoslaný 48 hodín pred výkonom. Súčasný návrh túto, podľa nás nezmyselnú lehotu, ešte predlžuje," povedal hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský.

 

Prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha pripomenul, že predkladatelia návrhu nekonzultovali to, či je návrh relevantný alebo účelný. Súčasné legislatívne úpravy sú podľa neho dobré. Podporil by zavedenie interrupčnej tabletky.

 

Aktivisti pripravujú protestné pochody, jeden z nich sa koná v pondelok v Bratislave. Do NR SR tiež zaslali list podpísaný 60 ľudskoprávnymi mimovládnymi organizáciami. Vyzývajú, aby parlament neschválil návrh zákona, pretože porušuje všetky ľudskoprávne záväzky. Kritizujú napríklad povinnú čakaciu lehotu i tzv. zákaz reklamy, ktorý môže podľa aktivistov znemožniť prístup k interrupciám.

 

Návrh zákona je v druhom čítaní, poslanci by o ňom mali definitívne hlasovať počas nadchádzajúcej schôdze. Podľa návrhu by sa mohla predĺžiť lehota na rozmyslenie o potrate zo 48 na 72 hodín, pôvodne to bolo 96 hodín. Zaviesť by sa mohol osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na dostupnosť potratov a na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona