Ján Richter: V júni na úrady práce prišla štvrtina absolventov vysokých škôl

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 13:26 • 2 min
Ján Richter: V júni na úrady práce prišla štvrtina absolventov vysokých škôl

Bratislava - Štvrtina všetkých absolventov vysokých škôl, ktorí ukončili štúdium v tomto kalendárnom roku, sa v júni zaevidovala na úrade práce. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Všetky znevýhodnené skupiny uchádzačov o zamestnanie zaznamenali v júni pozitívny vývoj. Jedine nezamestnaní do 25 rokov a do 29 rokov nie. Je to ovplyvnené nárastom absolventov na úradoch práce, ktoré tieto dve kategórie dostali do červených čísel," skonštatoval Richter.

 

V júni 2016 sa na úrady práce zaevidovalo 10.155 absolventov, ktorí ukončili školu v tomto kalendárnom roku. "Za ostatné tri roky skončilo vysokú školu približne 40.500 študentov ročne. Nie každý jeden absolvent však končí v júni, sú aj takí ktorí majú skúšky začiatkom jesenných mesiacov. Predpokladáme, že takýto priemer bude zachovaný aj počas tohto kalendárneho roka," uviedol Richter s tým, že štvrtina všetkých absolventov vysokých škôl z tohto kalendárneho roka sa zaevidovala na úradoch práce.

Z hľadiska krajov na úradoch pribudlo najviac nezamestnaných vysokoškolákov v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Pre Richtera bol vývoj v Žilinskom kraji prekvapujúci. Dôvodom je to, že je v ňom veľa pracovných miest.

 

Ministerstvo práce sa pozrelo aj na to, koľko vysokoškolákov sa uplatnilo na trhu práce a skončilo na úradoch v minulom roku. "V minulom roku sa zaevidovalo 10.470 absolventov, celkovo ukončilo univerzitu 39.405 študentov. V uplynulom roku z evidencie odišlo 8926 čerstvých absolventov vysokých škôl. Väčšina sa uplatnila na trhu práce. To znamená, že do konca minulého kalendárneho roka odišlo skoro 9000 z evidencie nezamestnaných," vyčíslil Richter.

Obdobný vývoj predpokladá aj v tomto kalendárnom roku. "Dá sa očakávať, že je skupina absolventov, ktorá má záujem predĺžiť si prázdniny, ale majú objektívne vytvorené všetky predpoklady na to, aby sa zamestnali," očakáva minister práce.

 

Rezort práce vyčíslil aj počet opätovných evidencií absolventov na úradoch práce. Ukázalo sa, že 1077 sa od skončenia školy zaevidovalo v prvom zamestnaní, ale si ho neudržali. Ako ďalej uviedol Richter, 392 je takých, ktorí sa zaevidovali až dvakrát, 71 až trikrát a 4 absolventi štyrikrát. To podľa ministra práce nasvedčuje tomu, že nie každému sa podarilo uplatniť na trhu práce podľa svojich predstáv, či už z hľadiska mzdy, alebo odborných skúseností. "Tento trend nie je prekvapujúci a len potvrdzuje správnosť toho, že sme mali ambíciu s Európskou komisiou vyjednať, aby všetky motivačné opatrenia pre zamestnávanie mladých ľudí nekončili v 25. roku, ale v 29. roku života," podotkol Richter. Mladí ľudia tak väčšinou nájdu uplatnenie až u svojho druhého zamestnávateľa.

 

Minister práce zároveň skonštatoval, že pozitívne sa vyvíja aj počet dlhodobo nezamestnaných. "Je 152.000 ľudí evidovaných viac ako 12 mesiacov, je to stále 50,7 %. Medziročne je to úbytok až 37.891," doplnil Richter s tým, že klesol aj počet ľudí bez práce viac ako štyri roky. "Opatrenia, ktoré sme prijali, fungujú. Prejavuje sa to pozitívne aj pri počte poberateľov dávok v hmotnej núdzi," dodal Richter.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies