Ján Mrva bude kandidovať za primátora Bratislavy

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 12:11 • 2 min
Ján Mrva bude kandidovať za primátora Bratislavy

BRATISLAVA – Starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory a bratislavský mestský poslanec Ján Mrva bude kandidovať za primátora hlavného mesta SR Bratislavy. Komunálne voľby budú tento rok v novembri. Spoločného kandidáta na primátora Bratislavy dnes na brífingu pred Národnou radou SR predstavili OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita (SaS) a SME RODINA - Boris Kollár. Starosta Vajnôr Ján Mrva vlani kandidoval na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, o ktorý sa uchádzal ako nezávislý kandidát. Skončil na štvrtom mieste, volilo ho 28 842 voličov (15,97 %). Mrva sa dlhšie rozhodoval, či po dvanástich rokoch vo funkcii starostu mestskej časti Vajnory bude kandidovať za primátora hlavného mesta. Zbieraním podpisov začal od ľudí zisťovať, či je o jeho kandidatúru záujem.

slovakia

left justify in out

Mrva dnes pred novinármi povedal, že nie je členom žiadnej politickej strany ani hnutia a je nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS a SME RODINA - Boris Kollár. Dodal tiež, že je otvorený podpore ďalších pravicových strán. Ako pripomenul, pohybuje sa medzi ľuďmi a dotazníkom od nich zisťuje, čo ich v Bratislave trápi. Na najvyšších priečkach sú doprava a regulácia výstavby. Podľa neho Bratislava potrebuje primátora, ktorý bude aj manažérom.

Ako pred novinármi povedal Igor Matovič (OĽaNO), jeho hnutie hľadalo poctivého, dobrého kandidáta, ktorý má skúsenosti s komunálnou politikou a ktorý dokáže byť dobrou voľbou pre moderné mesto. Dodal tiež, že hnutie sa nesnažilo výber kandidáta urýchliť, pretože mu išlo o kvalitu. „Hľadali sme kandidáta, s ktorým nie sú v meste spojené žiadne kauzy a nie je spájaný s finančnými skupinami,“ spomenul Matovič. „Máme dohodu s OĽaNO, podporili nám vlani predsedu kraja (Juraj Droba, súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja, pozn. SITA) a aj preto podporujeme Jána Mrvu,“ poznamenal dnes predseda SaS Richard Sulík. Pripojil sa aj predseda hnutia SME RODINA – Boris Kollár. „Rozhodli sme sa podporiť kandidáta, ktorý je slušný, transparentný, nekradne a nie sú za ním žiadne finančné skupiny,“ vysvetlil s tým, že jeho hnutie nemá v iných mestách problém pripojiť sa k slušnému kandidátovi, pokojne aj z koalície. Mrva je podľa neho dobrý kandidát, pretože za sebou nemá rozkrádanie a Kollár bude za ním stáť. Richard Sulík vysvetlil, že dohody medzi stranami a hnutiami sú v novembrových komunálnych voľbách dôležité, pretože budú mať len jedno kolo. Pripojil sa aj Matovič a uviedol, že chcú mať kandidáta, za ktorého sa dokáže postaviť čo najviac demokratických opozičných strán.

Ján Mrva je starosta mestskej časti Vajnory. Do funkcie ho prvýkrát zvolili vo voľbách v decembri 2006, následne v novembri 2010 a do tretice aj v novembri 2014. V posledných komunálnych voľbách dostal 1 553 hlasov (73,71%). Narodil sa 17. októbra 1969 v Bratislave. Ján Mrva je ženatý a má tri deti. Vyštudoval Slovenskú technickú univerzitu – Stavebnú fakultu, odbor Geodézia a kartografia, odvetvie kataster nehnuteľností a pozemkové úpravy.

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal sa kandidatúrou na primátora v tohtoročných novembrových voľbách zatiaľ nezaoberá. „Už som túto otázku párkrát dostal, mám však pred sebou ešte veľa práce. Keď príde vhodná doba, včas to oznámim,“ odpovedal primátor na otázku, kedy sa tým bude zaoberať. Koncom minulého roka v rozhovore pre agentúru SITA povedal, že sa sústredí na splnenie sľubov, ktoré dal Bratislavčanom. Za úspech považuje rokovanie s vládou, že mestu prispeje na opravu ciest. Ivo Nesrovnal je primátorom Bratislavy od novembra 2014. V komunálnych voľbách získal 50 630 voličských hlasov. Za ním skončil bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik so ziskom 40 481 hlasov. Milan Kňažko získal 35 562 hlasov.

Svoju kandidatúru na post primátora hlavného mesta SR Bratislavy zatiaľ oficiálne pred novinármi oznámil architekt Matúš Vallo. V kandidatúre ho podporí tím odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo. Ako uviedol, chce zúročiť viac než dvojročnú prácu na dokumente Plán Bratislava - Návod na lepšie mesto, o ktorý sa bude opierať aj jeho volebný program. Matúš Vallo je architekt a mestský aktivista. Je tiež basgitaristom a členom skupiny Para. Spolu s kolegami z ateliéru vytvoril projekt pod názvom Mestské zásahy, ktorého cieľom je urobiť malé zmeny do interiéru Bratislavy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies