Ján Mikas vydal usmernenie k opičím kiahňam. Na čo sa máme pripraviť?

NETKY.SK • 25 Máj 2022, 17:08 • 2 min
Ján Mikas vydal usmernenie k opičím kiahňam. Na čo sa máme pripraviť?

BRATISLAVA - Na Slovensku zatiaľ nepotvrdili žiaden prípad. Pre TASR to uviedla vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Adriana Mečochová.

slovakia

left justify in out

Usmernenie hlavného hygienika je určené pre regionálne úrady verejného zdravotníctva, všeobecných lekárov, špecialistov, infektológov a dermatovenerológov. „Usmernenie popisuje charakteristiku ochorenia, definíciu a manažment potvrdených prípadov a ich kontaktov, prevenciu a liečbu, laboratórnu diagnostiku a podobne,“ priblížila Mečochová.

 

img

 

Na Slovensku ÚVZ SR doposiaľ nezaznamenal žiaden potvrdený ani podozrivý prípad opičích kiahní. „Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto nemôžeme vylúčiť, že budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj u nás. Reálne riziko vzniku ochorenia existuje. Rozsiahle epidémie nepredpokladáme, ale očakávame sporadické ohniská,“ priblížila.

 

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.

 

Prečítajte si tiež: Česko hlási prvý prípad opičích kiahní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies