Ján Mikas odmieta akékoľvek porušenie zákona

NETKY.SK • 29 Január 2021, 15:11 • 2 min
Ján Mikas odmieta akékoľvek porušenie zákona

BRATISLAVA - Zdôraznil, že podstata podaní generálnej prokuratúry je založená na analýze paragrafu zákona, „ktorý nie je a ani nikdy nebol využívaný pri tvorbe vyhlášok”.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) po preštudovaní protestov generálneho prokurátora Maroša Žilinku vyjadruje znepokojenie nad ich obsahom a odmieta akékoľvek porušenie zákona. Protesty považuje za právny názor Generálnej prokuratúry SR (GP SR) a nejde o konečné rozhodnutie. 

Je otázne, prečo sa GP SR sama stavia do pozície orgánu verejného zdravia, pričom paradoxne zaujala postoj, ktorý je v priamom protiklade s účelom zákona o ochrane verejného zdravia. Ak by sme postupovali podľa výkladu GP SR, viedlo by to k absolútnej paralýze ochrany verejného zdravia na Slovensku s významnými stratami na ľudských životoch a materiálnych hodnotách,” priblížil Mikas.

 

img


Ak by napadnuté ustanovenia neexistovali, mohol by podľa neho nastať kolaps zdravotníctva pre nedostatok personálu, paralýza kritickej infraštruktúry a hrozilo by znefunkčnenie strategických hospodárskych podnikov. Ohrozená by bola podľa hlavného hygienika aj prevádzka životne dôležitých medicínskych prístrojov, boli by ochromené najvyššie štátne orgány a fungovanie štátu za kritickej pandemickej situácie.

„Prišlo by k paralýze medzinárodnej prepravy osôb a tovarov a tým k porušeniu legislatívy Európskej únie. Občania SR by nemali možnosť podstúpiť urgentný lekársky zákrok v zahraničí, prípadne by sa k nim načas nedostal lekár zo zahraničia. Niektoré osoby, hoci by použili predpísaný vyšší štandard ochrany, by nemali možnosť zaobstarať si ani potraviny,” ozrejmil Mikas. Vo zvýšenej miere by sa to podľa neho týkalo osamelých ľudí, seniorov a tých, ktorí sú v preventívnej karanténe.

„Slovenská republika čelí situácii, v ktorej sa nedajú prijímať bezbolestné riešenia. Úrad verejného zdravotníctva SR pristupuje k ochrane zdravia mimoriadne zodpovedne. Vždy sa pritom snažíme minimalizovať negatívne dopady našich opatrení,” dodal hlavný hygienik.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies