Ján Mazák dostal stopku od Súdnej rady. S rozhodnutím nesúhlasí

NETKY.SK • 22 September 2021, 14:06 • 2 min
Ján Mazák dostal stopku od Súdnej rady. S rozhodnutím nesúhlasí

BRATISLAVA - Predseda rady sa uchádzal o členstvo v skupine na obnovu dôvery v štát. Rada však rozhodla v jeho neprospech a má na to svoje dôvody. Mazák však tvrdí, že by členstvo v skupine sudcom len pomohlo.

slovakia

left justify in out

Súdna rada SR na stredajšom zasadnutí neschválila nomináciu svojho predsedu Jána Mazáka za člena pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Podľa viacerých členov rady nie je vhodné, aby bol sudca členom skupiny, ktorá nie je čisto odborná.

 

Prečítajte si tiež: Delegácia Európskeho parlamentu sa stretne s rodičmi Jána Kuciaka

 

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Zvolal ju premiér po tom, ako Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA)  a dočasného riaditeľa inšpekcie.

 

Ochrana sudcov 

 

Za návrh, aby Súdnu radu SR v pracovnej skupine zastupoval Mazák, sa vyjadrilo len 8 členov rady, 4 sa zdržali a 1 člen bol proti. "Súdna rada SR tak neschválila uznesenie v tomto znení," skonštatoval Mazák.

Ten počas diskusie zdôrazňoval, že Súdna rada SR nie je súdnym, ale odborno-politickým orgánom, a preto považuje účasť rady v pracovnej skupine za žiaducu. Reprezentant by mal za úlohu chrániť legitimitu sudcov a súdov.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Proces s Dobroslavom Trnkom odročili na december

 

Podľa neho by bolo vhodné, aby bol v pracovnej skupine zastúpený hlas sudcov, keď sa bude diskutovať o súdnych veciach, ako je sprísnenie sudcovských previerok. "Ak tam nebudeme nikoho mať, nebude tam žiadny hlas oponentúry. Pracovná skupina nebude o ničom hlasovať a rozhodovať, bude len dávať odborné odporúčania pre Bezpečnostnú radu SR," vysvetlil Mazák.

 

Je v tom politika 

 

Mazák viacerých členov Súdnej rady nepresvedčil. Podľa nich nejde o klasický poradný orgán, ale o politickú debatu. Súčasťou skupiny sú aj zástupcovia koalície. "Je to politicky motivované. Som proti tomu, aby Súdna rada participovala na tejto pracovnej skupine," uviedla členka Súdnej rady Marcela Kosová. Problém videla aj v tom, že viacerí členovia rady sú nominantmi vlády alebo parlamentu. "Takže potom by mohlo hroziť možno aj odvolanie." 

 

K téme: Mazákovi došla trpezlivosť s neprispôsobivým sudcom, ktorý nerešpektuje protipandemické nariadenia

 

Podporili ju členky Súdnej rady Petra Príbelská či Katarína Pramuková. "Myslím si, že otázka účasti sudcov v pracovných skupinách by mohla byť aj podnetom pre etickú komisiu Súdnej rady," dodala Pramuková.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies