Jan Kukal: Ženy si zaslúžia rovnaké peniaze

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 16:33 • 2 min
Jan Kukal: Ženy si zaslúžia rovnaké peniaze

BRATISLAVA - Renomovaný bývalý tenisový tréner Jan Kukal zastáva názor, že ženy si zaslúžia rovnaké prémie ako muži.

slovakia

left justify in out

Navrhuje, aby sa zásadne hralo len na dva získané sety - tým by pri diskusiách o vynaloženej námahe pominuli argumenty obhajcov alikvotne vyšších dotácií pre mužov. "Jednoducho mám dojem, že ženy už si rovnaké odmeny vybojovali a nemalo by sa na to siahať. Veľa ich zápasov je dnes zaujímavejších než mužských. Pozerať sa na pekné dievčatá a ešte k tomu mať dramatický duel je momentálne pútavejšie, ako sa päť hodín pozerať na Djokoviča. Aby chlapi nemuseli po piatich hodinách boja šomrať, skrátil by som ich stretnutia. Pri zápasoch na dva získané sety je horná hranica približne tri hodiny, čo už dá zniesť. Nemá cenu nezmyselne to naťahovať," povedal pre iSport.Blesk.cz 73-ročný Kukal, ktorý má trénerské skúsenosti oboch typov - napríklad doviedol Jiřího Nováka na piate miesto vo svete, ale aj bol kapitánom víťazného čs. fedcupového tímu.

"Väčším problémom podľa mňa je atraktivita mužského tenisu. Dominuje v ňom Djokovič s celodvorcovou hrou a neuveriteľným rozsahom pohybu, čo má negatívny vplyv na všetkých ostatných. Napodobňujú ho a hrajú nesmierne namáhavý tenis. Na to sa len začnete pozerať a už vás bolia nohy. Zoberte si Murrayho, to je superpinkač. Djokovič detto," podotkol člen Siene slávy STZ Kukal.

"Keď som sám hral, dievčatá nemali ani svoj vlastný turnaj, nieto okruh. Ony boli rady, keď hrali popri nás. A my sme boli šťastní, že tam sú pekné baby. Brali sme to ako doplnok. Rovnaké prize money sú zásluha Billie Jean Kingovej a Martiny Navrátilovej. Dnešné hráčky by im mali posielať časť zárobkov. Naozaj sa čudujem, že Billie Jean Kingová nekandiduje na prezidentku Spojených štátov amerických. Ona je rodená talentovaná politička. Uvedomte si, že WTA sídli na Floride. V Amerike je ťažký matriarchát. Tenis pochádza z Anglicka, ale WTA je výrazne americká a v Amerike rozhoduje žena, kam sa pôjde do reštaurácie, s kým sa bude rodina kamarátiť alebo aký dom sa kúpi. Ženy tam majú neuveriteľnú moc. Napokon, komunizmus neporazil Reagan, ale jeho manželka Nancy. A WTA je tiež prísna, hráčky sú vedené veľmi autoritatívne. Poklona, čo tie emancipované baby dokázali. Zaslúžia si to," vyhlásil Kukal.

Debatu o prémiách nedávno opätovne rozprúdil medzičasom už len bývalý šéf turnaja v kalifornskom Indian Wells Raymond Moore, ktorý okrem iného povedal, že tenistky by mali každý večer pokľaknúť a ďakovať Bohu za Rogera Federera a Rafu Nadala, ktorí sú ťahúňmi odvetvia a ženy sa len vezú na vlne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies