Ján Hudacký: Jednofarebná vláda Smeru nechce šetriť na sebe

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 22:07 • 2 min
Ján Hudacký: Jednofarebná vláda Smeru nechce šetriť na sebe

Ján Hudacký Jednofarebná vláda Smeru nechce šetriť na sebe - Politika Dnes prijatý materiál boja proti daňovým podvodom vychádza z už nami prijatej Koncepcie boja proti daňovým únikom na spotrebných daniach, ktorý bol prijatý Vládou SR 4. 5.

slovakia

left justify in out

img

Dnes prijatý materiál boja proti daňovým podvodom vychádza z už nami prijatej Koncepcie boja proti daňovým únikom na spotrebných daniach, ktorý bol prijatý Vládou SR 4. 5. 2011. MF SR odhadlo úniky na DPH v roku 2010 na 2,3 mld. eur. Najviac sa na nich podieľajú tzv. schránkové firmy vedené bielymi koňmi. Oceňujem, že minister financií Kažimír chce pokračovať v boji s daňovými únikmi a postupne ich znížiť na úroveň priemeru EÚ, teda o 1,1 mld. eur. Od vlády jednej strany, ktorá má v rukách aj ministerstvo financií aj vnútra aj spravodlivosti by som však očakával vyššie ambície v znižovaní daňových únikov ako dostať sa na úroveň priemeru EÚ, do ktorého sa započítavajú aj obrovské daňové úniky Grécka. Upozorňujem vládu SR, aby pri boji proti nečestným podnikom nepoškodila aj podniky čestné, vytvárajúce zamestnanosť. Rizikom pre čestné podniky je napríklad návrh na spoločné a nerozdielne ručenie za daň dodávateľa aj odberateľa. Slušné podniky by týmto boli vystavené vysokému riziku, pretože nemajú možnosť ovplyvniť ani kontrolovať platenie daní svojich dodávateľov. Ministerstvo financií priznalo, že celkový objem daňovej straty v ŠR je vyšší ako objem prostriedkov potrebných na konsolidáciu verejných financií. Na základe toho vyzývam ministerstvo financií, aby nepredkladalo na vládu žiadne návrhy na zvyšovanie daní, kým nepredloží kumulatívne odhady zníženia daňových únikov v jednotlivých rokoch spolu s vyčíslením ochoty čerpania na strane ministrov.

Čo sa týka rozšírenia bankového odvodu na vklady fyzických osôb, tak to musím označiť za facku živnostníkom, malým a rodinným podnikom. Spôsobí totiž zhoršenie dostupnosti úverov pre tých, ktorým už teraz zlá dostupnosť financií nedovolí rozvíjať sa a viac zamestnávať. Vláda sa chystá pohoršiť tým, ktorí tvoria väčšinu pracovných miest v regiónoch. Dôrazne upozorňujem na tvorbu pofidérneho fondu z mimoriadneho bankového odvodu vo výške 50 mil. eur v tomto roku. Obávam sa, že bude slúžiť na financovanie SMERu blízkych firiem a kupovanie si mienkotvorných organizácií. Zároveň sa obávam, že Slovensko bude pre tento ideologicky šitý a amatérsky návrh čeliť konaniu zo strany EÚ kvôli neoprávnenej regulácii cien (návrh zakazuje prenášať si zvýšené náklady do cien) a súdnemu konaniu kvôli retrospektívnosti (platí z vkladov v tomto roku a nie až od budúceho).

Ján Hudacký, podpredseda KDH

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies