Ján Hrivnák sa vzdal kandidatúry na generálneho prokurátora, vláde chce uľahčiť rozhodovanie

NETKY.SK • 3 December 2020, 11:19 • 2 min
Ján Hrivnák sa vzdal kandidatúry na generálneho prokurátora, vláde chce uľahčiť rozhodovanie

BRATISLAVA - Ján Hrivnák odstúpil z kandidatúry na generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom portál Aktuality.sk. Hrivnák portálu povedal, že týmto krokom chce „vytvoriť priestor pre ľahšie rozhodovanie,“ keďže koalícia sa stále nedohodla na voľbe.

 

Nechce byť prekážkou
„Nechcem, aby sa opakoval rok 2010,“ zdôraznil Hrivnák. Apeluje tiež na to, že Slovenská republika a prokuratúra potrebujú očistu hneď teraz. „Mafia už pridlho určovala pravidlá. Je nevyhnutné urýchlene zvoliť nového generálneho prokurátora. Už včera bolo neskoro," doplnil.

 

img
 

Hrivnák sa zároveň poďakoval za zverenú dôveru Právnickej fakulte Trnavskej univerzity, ktorá ho navrhla za kandidáta na šéfa prokuratúry. "Ďakujem všetkým, ktorí ma doteraz podporovali a verím, že 3. decembra 2020 bude zvolený generálny prokurátor," povedal prokurátor. 

 

Pôvodne mala Národná rada SR zvoliť nového šéfa generálnej prokuratúry ešte v priebehu minulého týždňa, 25. novembra. Keďže sa však vládny štvorlístok nedohodol, hlasovanie sa presunulo na dnes (3. decembra) podvečer, či sa však uskutoční je zatiaľ otázne.

 

Prečítajte si tiež: Ak chceme na Slovensku zatočiť s korupciou a organizovaným zločinom, poslanci musia čím skôr zvoliť špeciálneho prokurátora

 

Vláda sa nezhodla na mene nového generálneho prokurátora

Ako ešte v priebehu stredy informoval premiér Igor Matovič na tlačovej besede po rokovaní vlády, koalícia sa stále nezhodla na mene. Rokovania tak naďalej pokračujú.

 

Dodal, že podľa zatiaľ uskutočneného hlasovania koaličných poslancov sa rozhodujú medzi dvoma kandidátmi Marošom Žilinkom a Jánom Klimentom, jediným neprokurátorom spomedzi uchádzačov, ktorého navrhlo hnutie OĽaNO. 

 

img

 

„V hre sú dvaja kandidáti a treba si z nich vybrať,” skonštatoval viackrát na novinárske otázky. Koaličným partnerom zároveň odkázal, aby pristáli rovnými nohami na zemi, ak sa majú na niečom dohodnúť.  

 

O funkciu sa tak uchádza šesť kandidátov – Jozef Čentéš, Tomáš Honz,  Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

 

Mohlo by vás zaujímať: Jána Šantu Ústavoprávny výbor griloval takmer šesť hodín, dostal sa do potýčky s dvoma poslancami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona