Jan Hřebejk dokončil nakrúcanie snímky Učiteľka

NETKY.SK • 2 September 2015, 16:54 • 2 min
Jan Hřebejk dokončil nakrúcanie snímky Učiteľka

BRATISLAVA - Český režisér Jan Hřebejk dokončil nakrúcanie filmu Učiteľka. Posledná klapka padla v nedeľu 30. augusta v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Príbeh snímky sa odohráva v roku 1983. V predmestskej základnej škole sa stretne riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadajú spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. "Náš film je, samozrejme, podobenstvom, ale nesmie sa tak za žiadnych okolností tváriť. Hlavne nenápadne. Celý ten pobyt v Bratislave a nakrúcanie bolo veľmi príjemné a ja verím, že práve sila talentu zúčastnených hercov spôsobí, že film bude veľmi autentický a uveriteľný a že sa nám v ňom pri ďalšej práci v strižni podarí udržať správny pomer toho dramatického, vážneho aj humorného," uviedol Hřebejk, ktorý nakrúcal napríklad v štúdiách RTVS či múzeu Danubiana.

 

V hlavnej úlohe sa predstaví Zuzana Mauréry, ktorá stvárni učiteľku Drazdíkovú. "Zaujalo ma, že tá moja učiteľka Drazdíková má skutočný predobraz v realite, tak ako celý príbeh okolo. Či film zaujme, sa ešte len uvidí, každopádne ukazovať manipuláciu, skrytú či očividnú a schopnosť, respektíve, hlavne neschopnosť na ňu reagovať, je aktuálne a dôležité vždy. Pre mňa je postava zaujímavá v prvom rade tým, že je záporná. Teda v očiach diváka. Ja si ju ako herečka musím obhájiť, inak sa to zahrať nedá," povedala Mauréry, ktorej sa spolupráca s režisérom veľmi páčila. "Hřebejkov talent pracovať s hercami sa v mojich očiach ukázal ako trochu paradoxný - nechal ma totiž robiť to, čo som si sama nachystala. Nestáva sa to často, že mi režisér až takto úplne dôveruje, respektíve, že nemá potrebu prerábať ma. Mám pocit, že si o to pedantnejšie premýšľa obsadenie a vyberá hercov na kastingu, aby mal potom menej práce na pľaci. Vždy len tak nenápadne prišiel a pošepol nejakú malú radu na vylepšenie. Dokázal dať tomu môjmu stvárneniu postavy ešte o niečo odvážnejšiu podobu. A to ma bavilo," objasnila.

 

V novinke sa objavia aj Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Csongor Kassai, Attila Mokos, Éva Bondor alebo Martin Havelka. Scenár napísal Petr Jarchovský, kameru má na starosti Martin Žiaran. Architektom snímky je Juraj Fábry, kostýmovou výtvarníčkou Katarína Štrbová Bieliková a autorom hudby Michal Novinski. Novinku plánujú dokončiť do jari 2016.

 

Jan Hřebejk má na konte snímky ako Šakalí léta (1993), Pelíšky (1999), Musíme si pomáhat (2000), Pupendo (2003), Horem pádem (2004), Kráska v nesnázích (2006), Medvídek (2007), U mě dobrý (2008), Nestyda (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011) či Zakázané uvolnění (2014).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies