Ján Golian zohral kľúčovú úlohu pri vojenskej príprave povstania

NETKY.SK • 29 August 2013, 12:31 • 2 min
Ján Golian zohral kľúčovú úlohu pri vojenskej príprave povstania

BRATISLAVA - V osobe generála Jána Goliana má Slovensko jednu z najvýznamnejších postáv svojej vojenskej histórie. Zohral kľúčovú úlohu pri vojenskej príprave Slovenského národného povstania (SNP), bol autorom strategického plánu jeho vojenskej prípravy.

slovakia

left justify in out

Ján Golian sa narodil 26. januára 1906 v maďarskom mestečku Dombovár. Absolvent Vojenskej akadémie v Hraniciach na Morave a poslucháč Vysokej školy vojenskej v Prahe patril medzi dôstojníkov, ktorí boli produktom československých vojenských škôl z 30. rokov 20. storočia.

V máji 1938 kapitána Jána Goliana pridelili k 10. divízii v Banskej Bystrici. Zastával rôzne štábne funkcie v Slovenskej armáde počas druhej svetovej vojny, napokon bol prednostom materiálneho oddelenia Rýchlej divízie. Bojoval na sovietsko-nemeckom fronte, kde nadviazal prvé kontakty so sovietskymi partizánmi. Praktické skúsenosti z východného frontu neskôr zúročil ako veliteľ povstaleckej armády operujúcej na Slovensku. Z východného frontu sa vrátil v polovici roku 1943 a v Banskej Bystrici ho ustanovili za náčelníka štábu Veliteľstva pozemného vojska. Tu mal možnosti zakladať konšpiratívne siete vo vojenských posádkach s pomocou viacerých antifašisticky zmýšľajúcich slovenských dôstojníkov. Činnosť skupín sa riadila smernicami československej exilovej vlády v britskom Londýne. Táto vláda neskôr Jána Goliana ustanovila za dočasného veliteľa vojenskej organizácie na Slovensku a poverila ho viesť vojenské akcie.

V apríli 1944 sa pplk. Ján Golian na tajnej porade v Bratislave oboznámil s programom a zložením ilegálnej Slovenskej národnej rady (SNR) a prevzal funkciu vojenského veliteľa ozbrojeného povstania. Na porade pochopil výklad a zmysel Vianočnej dohody o nutnosti jednotného a centrálne vedeného boja proti nemeckému fašizmu a domácemu klérofašizmu.

Keď v poslednej dekáde augusta 1944 partizáni obsadili viaceré slovenské mestá a dediny, odboj vyústil do celonárodného povstania a situácia sa pre vládu v Bratislave stala neovládateľná. Tiso súhlasil s príchodom nemeckých okupačných jednotiek na Slovensko od 29. augusta 1944. Na druhý deň vydal Ján Golian rozkaz na bojovú pohotovosť a postavil sa na čelo povstaleckej armády. Za uskutočnenie vojenskej prípravy povstania a za úspešné riadenie činnosti povstaleckej armády pplk. Jána Goliana 29. augusta 1944 londýnska vláda povýšila na plukovníka Generálneho štábu a na základe rozhodnutia SNR z 5. septembra 1944 ho povýšili na brigádneho generála. Počas povstania Golian preukázal svoje schopnosti pri obrane slobodného územia, kde čestne niesol bremeno zodpovednosti v najvyššej funkcii povstaleckého veliteľa. Na čele armády stál Ján Golian až do októbra 1944, kedy prišiel generál Rudolf Viest a posledné tri týždne bol on veliteľom povstaleckej armády a Golian jeho zástupcom. Proti presile nemeckej armády sa však nebolo možné ubrániť a tak v noci z 27. na 28. októbra 1944 vydal generál Viest na Donovaloch posledný rozkaz 1. československej armáde na Slovensku: "Boj za slobodu sa nekončí, bude pokračovať v horách".

Posledné dni Golianovej a Viestovej činnosti na povstaleckom území boli spojené s účasťou v partizánskej vojne v slovenských horách. Dňa 3. septembra 1944 počas teroristického záťahu Einsatzkommanda 14 proti povstalcom oboch generálov Jána Goliana aj Rudolfa Viesta v Pohronskom Bukovci v Nízkych Tatrách v okrese Banská Bystrica zajali. Nasledovali výsluchy v Bratislave a v nemeckom Berlíne. Napriek platným medzinárodným dohodám o ochrane vojnových zajatcov oboch generálov v Nemecku odsúdili na trest smrti. Popravu vykonali pravdepodobne v koncentračnom tábore vo Flossenburgu v neznámy deň v roku 1945.

Jána Goliana in memoriam vyznamenali Radom SNP I. triedy (1945), Československým vojnovým krížom 1939 (1945), Radom republiky (1969) a viacerými medailami. V roku 1995 mu prezident SR Michal Kováč in memoriam udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies