Jan Fischer vyzval dvoch darcov, aby upresnili pôvod a charakter peňazí

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 16:30 • 2 min
Jan Fischer vyzval dvoch darcov, aby upresnili pôvod a charakter peňazí

PRAHA - Minister financií ČR Jan Fischer vyzval dvoch zo svojich sponzorov, ktorí mu pomohli vyrovnať dlhy z kampane pred prezidentskými voľbami, aby do stredy v jednom prípade doložili pôvod poskytnutých finančných prostriedkov a v druhom prípade upresnili, či ide o dar alebo pôžičku.

slovakia

left justify in out

Podnikateľ Ladislav Dráb, ktorý Janovi Fischerovi poskytol celkove viac ako štyri milióny Kč a v ktorého energetickej spoločnosti CE Group bývalý premiér pracoval od mája, už na výzvu reagoval slovami: "Áno, všetko doložím".

Štefan Havlik, podnikateľ, ktorý žije striedavo v Rakúsku a ČR a pri dare vo výške 38.500 eur (v prepočte viac ako 980.000 Kč) uviedol v poznámke nemecký termín pre pôžičku, zatiaľ na apel nereagoval.

Fischerov hovorca Ondřej Šrámek  dnes navyše uviedol, že ak by Dráb a Havlik požadované údaje do stredy neposkytli, Fischer im finančné dary vráti a chýbajúce peniaze na transparentnom účte nahradí z vlastných prostriedkov. Vyplýva to z informácií internetových portálov iDNES.cz a Lidovky.cz.

Milióny, ktoré dorazili na Fischerov účet krátko pred jeho vymenovaním za šéfa rezortu financií v úradníckej vláde premiéra Jiřího Rusnoka vyvolali celý rad špekulácií a pochybností. Spolok Šalamoun podal na Fischera dokonca trestné oznámenie pre podozrenie z korupcie, čo však neúspešný prezidentský kandidát poprel. Predstavitelia sociálnych demokratov a komunistov žiadajú šéfa nového vládneho kabinetu o vysvetlenie udalostí okolo jeho ministra financií.

"Každý z prezidentských kandidátov mal svojich sponzorov. Opakovane som deklaroval, že nie som žiadnemu z darcov, ktorí podporili moju prezidentskú kampaň, nijako zaviazaný. Z môjho výkonu funkcie ministra financií im nebudú plynúť žiadne výhody. I napriek tomu som ako jediný prezidentský kandidát opakovane napádaný médiami, osočovaný z konfliktu záujmov či údajných záväzkov voči týmto darcom. Aby som ukončil tieto nepodložené útoky na moju osobu, verejne som vyzval svojich darcov, u ktorých panujú akékoľvek nejasnosti, aby podnikli potrebné kroky na vylúčenie pochybností," cituje dnešné Fischerovo vyhlásenie iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies