Jan Fischer prijal kreslo vo vláde a na účet z kampane mu pribudli milióny

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 12:46 • 2 min
Jan Fischer prijal kreslo vo vláde a na účet z kampane mu pribudli milióny

PRAHA - Budúcemu českému ministrovi financií, neúspešnému prezidentskému kandidátovi Janovi Fischerovi nabehlo na účet za nesplatenú prezidentskú kampaň za ostatných šesť dní od darcov 4,3 milióna Kč. Informovali dnes české médiá.

slovakia

left justify in out

Právnik a šéf predstavenstva firmy BSP Lawyer Partners Daniel Paľko mu vo štvrtok (4. júla) poslal milión, v pondelok na účte pribudlo 1,34 milióna Kč od podnikateľa v energetike (CE Group) Ladislava Drába a dnes mu prispel dvoma miliónmi Kč istý David Sivor. Uviedol to spravodajský server iDnes.cz. Fischera zamestnala po voľbách CE Group, ktorej predseda predstavenstva mu s dlhmi pomohol.

Janovi Fischerovi zostali po prezidentskej kampani dlžoby vo výške približne 5,5 milióna Kč a dlhý čas nedostal na účet žiadne peniaze. Prvé dorazili po tom, ako s ním dezignovaný premiér Jiří Rusnok začal koncom júna rokovať o jeho účasti v úradníckej vláde, informoval Český rozhlas. Dodal, že podľa vyjadrenia Fischera, ktorý v pondelok prijal ponuku na funkciu vicepremiéra a ministra financií v Rusnokovej vláde, by účet z kampane mal byť celkom vyrovnaný ešte počas dnešného dňa. Šéf Fischerovej prezidentskej kampane, kardiochirurg Jan Pirk však spojitosť darov s novou funkciou vo vláde odmietol. 

Samotný Fischer sa ku konkrétnym darcom nevyjadruje. V rozhovore pre server iDnes.cz povedal, že mu s dlžobami pomôžu sponzori, ktorí ho podporovali aj v minulosti. 

"Mená sponzorov uvidíte na transparentom účte," odpovedal iDnes.cz na otázku, či bude schopný spravovať štátne financie, keď sa jeho prezidentská kampaň skončila s niekoľkomiliónovými dlhmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies