Figeľ sa stal vyslancom EÚ pre presadzovanie náboženských slobôd, chce zastaviť prenasledovanie kresťanov vo svete

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 16:30 • 2 min
Figeľ sa stal vyslancom EÚ pre presadzovanie náboženských slobôd, chce zastaviť prenasledovanie kresťanov vo svete

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vymenoval prvého osobitného vyslanca pre presadzovanie slobody náboženského vyznania alebo viery mimo Európskej únie, stal sa ním Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Svojej funkcie sa ujme dnes, počiatočné trvanie mandátu je jeden rok. Informuje o tom stránka Európskej komisie. Juncker toto rozhodnutie oznámil dnes vo Vatikáne pri príležitosti udelenia ceny Karola Veľkého pápežovi Františkovi.


„Sloboda náboženského vyznania alebo presvedčenia je jedným zo základných práv, na ktorých stojí Európska únia. Ochrana a podpora tejto slobody vo vnútri aj mimo EÚ je pre neustále prenasledovanie náboženských a etnických menšín ešte dôležitejšia. Verím, že Ján Figeľ, náš osobitný vyslanec, nám pomôže v tom, aby bolo naše úsilie sústredenejšie a postará sa o to, aby sa tejto dôležitej záležitosti venovala náležitá pozornosť,“ uviedol šéf Komisie.


Európsky parlament túto iniciatívu podporuje a žiadal o jej uskutočnenie vo svojom uznesení zo 4. februára. Vzhľadom na význam podpory a ochrany slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ v kontexte dialógu Európskej únie s tretími krajinami a jej programov pomoci určeným týmto krajinám, bude osobitný vyslanec pôsobiť ako osobitný poradca komisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Jednoročný mandát je možné obnoviť.


Figeľ má rozsiahle skúsenosti v oblasti európskych a medzinárodných záležitostí. V rokoch 2004 až 2009 pôsobil ako európsky komisár pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež a od roku 2010 do roku 2012 bol prvým podpredsedom vlády Slovenskej republiky. V rámci svojich úloh Figeľ predloží správu v kontexte prebiehajúceho dialógu medzi Komisiou a cirkvami a náboženskými združeniami alebo spoločenstvami, ktorý vedie prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans.

 

Figeľ si myslí, že práve podpora náboženskej slobody vo svete je jedno z opatrení, ktorým môže Európa pomôcť sebe aj krajinám ako Sýria či Irak a napomôcť tak riešeniu migračnej krízy.

Podpora náboženskej slobody podľa neho môže rozhodovať o tom, "či budeme obkolesení priestorom nepokoja, konfliktov, alebo tu bude okruh priateľov, stability a prosperity". Figeľ plánuje na novom poste bojovať za to, aby ľudia neboli prenasledovaní za svoje presvedčenie.

 

"Mojím cieľom bude vytvárať synergiu v jednotlivých oblastiach politík EÚ tak, aby sa v tretích krajinách, kde je náboženská sloboda na ústupe alebo tam neexistuje, náboženskej slobode lepšie a viac darilo. Aby ľudia neboli prenasledovaní za to, že majú vieru, alebo ju nemajú či ju menia," povedal pre TASR.

 

Zdôraznil, že dnes sú prípady, keď ľudia doplácajú na svoje presvedčenie a neraz to vedie až ku genocídnym konfliktom. Figeľ preto chce, aby sa slobode viery a presvedčenia viac darilo. "Lebo ak sa jej nedarí, má to dopad na politické aj občianske slobody," vysvetlil.

 

O podpore náboženskej slobody hovoril Figeľ už vlani, po tom, čo vo februári podrezali islamskí džihádisti 21 koptských kresťanov. Figeľ s mimovládkami zorganizovali protest a žiadali slovenské, európske a medzinárodné inštitúcie, aby robili viac pre zastavenie genocídy. "A aby sa konalo na prospech prenasledovaných kresťanov vo svete," doplnil Figeľ s tým, že 19. marca na summite EĽS vyzval všetkých lídrov strán vrátane premiérov, aby sa zasadili o takúto agendu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies